Stánky na tržnici u kostela sv. Markéty už jsou hotové. Konečný povrch v dekoru světlého dřeva už tak nekřičí do okolí jako před měsícem přivezené polotovary. Do buněk se už také nastěhovali čtyři s deseti vybraných prodejců.

Vyšší kultura prodeje je vidět na první pohled. Tu si chválí i jeden z trhovců Vladimír Poláček. „Cením se zázemí a prostoru před stánky, kde můžeme mít rozložené své zboží," zmínil se. Ve stánku nechybí ani umyvadlo, WC je v dosahu.

O sortimentu se více zmínila mluvčí radnice Irena Malotová. „Kromě již zavedených obchůdků s ovocem a zeleninou zde návštěvníci najdou také trafiku, květinářství, drobné oděvní zboží a u třech stánků se budou moci občerstvit," uvedla.

Podle starosty Pavla Vondryse je záměr, aby tržnici provozovala přímo radnice, vznikl mnohem dříve než tam skončil poslední nájemce. To bylo v lednu 2012. „Už tenkrát stánky chátraly a tržnice nefungovala tak, jak měla. Chtěli jsme to ovlivnit k lepšímu, a tak jsme nájemní smlouvu ukončili, jak nejdřív to bylo možné," vysvětlil. Také nové stánky si nechají pod vlastním dozorem.

Vedle stánků má být na tržnici prostor pro příležitostný prodej. „To zatím dál neřešíme. Nejprve se musí rozjet stánky. Pak bude pro tyto účely potřeba nejprve instalovat ve střední části pultíky," doplnil.

Za výrobu a instalaci prodejních stánků město vydalo 4,4 milionu korun. Dalších 2,6 milionu korun stála úpravy plochy a sítí pod ní. K té došlo vloni.

Grafika.

Desítka stánků je připravená také na zimu

Zázemí prodejců u kostela sv. Markéty je s minulostí nesrovnatelné. Je kde se umýt, kam si dojít na WC, kde složit zboží, aby na něj zákazníci viděli. I prodej jen z okénka asi bude fungovat. Takové byly mé první dojmy z tržnice, kde jsem chvíli strávila s jedním z prodávajících. Kdo by si ale myslel, že nové buňky jsou podstatně prostornější, byl by na omylu. Na dvaceti metrech čtverečních se žádné zázraky dělat nedají. Desítka buněk s různou velikostí i rozdílným vybavením je sice izolovaná, dá se v nich topit a podobně, ale teprve čas ukáže, jestli bude celoroční prodej reálný, když v zimě nebude tolik možné vyložit zboží před stánek.

Nové tržiště vzhledově zakončuje Palackého náměstí, tak to ale nemusí být napořád. Více o tom řekla vedoucí odboru rozvoje radnice Marta Slámová. „Vzhledem k tomu, že výhledově by měl prostor u kostela sloužit k zástavbě, stánky jsou řešeny tak, aby bylo možné je v budoucnu v případě potřeby přemístit," řekla. Plánu zastavění odpovídá i minulost tržnice.

Z historie

Oficiálně byla v provozu od 90. let. Někteří trhovci ale pamatují, že na místě tržnice bylo ještě předtím malé parkoviště, kde také s vlastními pultíky prodávali.

Na tržnici nejprve byly otevřené zastřešené stánky. Na jejich místo přišly pak dřevěné uzavíratelné buňky. Ty tam byly až do doby, kdy bylo rozhodnuto o rekonstrukci.

Historicky byla tato plocha zastavěná. Byly tam domy i obchody, které si držely svůj ráz od 19. století. Nenávratně vzaly za své při stavebních zásazích v 70. letech.

Plus je i prostor před stánkem

Vladimíra Poláčka, jednoho z trhovců, kteří už od pondělí prodávají na strakonické tržnici u kostela sv. Markéty, jsme se zeptali nejen na to, jak se mu v novém prodává.

Právě jste se nastěhovali. Jaké jsou vaše první dojmy z vašeho stánku?
Jsme tu druhý den, takže zatím jsou dojmy dobré. Pokud jsou nějaké chyby, tak vysloveně drobné. Například větrání. Z kytek se paří a pak je to tu zarosené. Jinak je to krásné, ceníme si například i hygienického zázemí.

Na tržnici ale nemáte premiéru. Prodávali jste tu už dříve?
Ano, nejdřív jsme asi dva roky prodávali v původních dřevěných boudách. Ty nebyly zateplené, bylo v nich zima a museli jsme si v nich přitápět. Pak ještě rok pod přístřeškem. Nakonec jen sporadicky dvakrát až třikrát v týdnu.

Je to změna k lepšímu oproti dřívějšku?
Způsob prodeje je vlastně podobný jako předtím. Velké plus hlavně pro zákazníky je prostor před stánkem, kde si můžeme zboží rozložit a oni ho tak mohou lépe vidět a snadněji si vybrat. Fajn je, že na tržnici bude i občerstvení. To je pro nás, kdo tu jsme v sezoně od rána do večera, také důležité.

Názory

Renata Mayerová, obyvatelka Strakonic: „Na stánky jako takové zatím názor nemám, ještě jsem si je nestihla dobře prohlédnout. Pokud jde o sortiment, přimlouvala bych se, aby tu bylo zhruba to, co předtím. Tedy občerstvení, zmrzlina, kytky, zelenina a tak."

Martin Hýbl, obyvatel Strakonic: „Teď určitě stánky vypadají líp než předtím. Já to vnímám pozitivně. Jako ideální bych viděl, aby se tu prodávaly především produkty našich zemědělců. Tedy nejen zelenina a ovoce, ale například i masné výrobky."

Známé tržnice na Strakonicku– Ve Strakonicích je to kromě sv. Markéty také areál chovatelů za hřbitovem.
– Pošumavská tržnice Volyně slouží pro farmářské trhy, uměleckořemeslné trhy, šperkařský workshop, vánoční a velikonoční trhy.
– Ve Vodňanech je pro trhy určena především plocha v jihozápadní části náměstí Svobody.
– Pravidelné farmářské trhy se pak konají v prostorách Panského domu v Bavorově.