Proutek se hroutí. Taková zpráva o neziskové organizaci, která od roku 2000 pomáhá lidem s mentálním postižením žít plnohodnotný život, běží v posledních dnech Jindřichohradeckem. Potvrzují ji slova Zdeňky Šindelářové, vedoucí odboru sociálních věcí hradeckého městského úřadu.

„Minulý týden v pondělí nám zástupci Proutku oznámili, že mají existenční problémy a nebudou moci dál zajišťovat sociální služby," uvedla. Vysvětlila, že úřad ihned oslovil Jihočeský kraj a v součinnosti se snaží zajistit zhruba dvacítce klientů Proutku místa v podobných institucích v kraji. „Krajští úředníci zmapovali volná místa v zařízeních v celém Jihočeském kraji a náš úřad jim je nápomocen. Ve spolupráci s krajským úřadem zajišťujeme klienty, aby nezůstali bez střechy nad hlavou," doplnila.

Čtěte také: Ptačí chřipka uhodila v malochovu slepic v Dačicích

Současná ředitelka Proutku Zuzana Marková měla vypnutý telefon. Situaci pro Deník komentoval Jan Kostečka, bývalý ředitel organizace a také jeden z jejích zakladatelů. „Proutek jsem spoluzakládal a do roku 2010 jsem stál v jeho čele. Jsem tedy bývalý ředitel a tato situace mě proto velmi mrzí, zejména vůči klientům a jejich rodinám. Nikdy bych si nepředstavoval, že k takové situaci dojde a podle mého názoru je důsledkem hrubých chyb ve vedení organizace v posledních měsících."

Dodal, že v posledních měsících pracoval pro Proutek už jen externě a neměl tedy vliv na manažerské směřování organizace. „I přesto jsem spolu s dalšími kolegy navrhovali zodpovědným osobám opatření, která by špatný stav organizace zvrátila. Bohužel jsme nebyli vyslyšeni. Zároveň jsem v té věci minulý týden podal trestní oznámení. Domnívám se, že došlo k některým věcem, které mají povahu trestného činu, k čemuž jsem nemohl mlčet," vysvětlil.

Můžete si také přečíst: Padající strom usmrtil dělníka

Policejní mluvčí Hana Millerová včera na dotaz Deníku ve čtvrtek sdělila, že se policie k této události prozatím nebude vyjadřovat.

Přitom ještě před Vánocemi se celá situace Proutku na veřejnosti nijak dramaticky nejevila. V Plasné se konal již patnáctý ročník charitativní akce Otevřený dvůr, při které návštěvníci Proutku přispěli 25500 korun. Při té příležitosti ředitelka Proutku Zuzana Marková pro Deník mimo jiné uvedla, že chráněná dílna nově spolupracuje s dvěma firmami. „Pro nás je skvělé, že v obou případech jde o stálou zakázku, s kterou ale nemáme žádné vedlejší náklady," vyzdvihla tehdy.

Čtěte také: Jarmark v Plasné láká hlavně na srdečnou vánoční atmosféru