Studentům, kteří přijdou do Preventivního vlaku Českých drah zhlédnout drsný filmový dokument, ale také si vyzkoušet pod vedením hasičů první pomoc, přednáší o tragických nehodách na kolejích člověk, jenž se následky vlakových nehod zabývá denně. Inspektor Richard Jandovský návštěvníky speciálního vlaku, který v úterý přijel do Českých Budějovic, upozornil na smutnou statistiku. V roce 2015 zemřelo na kolejích 9 mladých lidí, v následujícím roce jejich počet stoupl na 16 a letos jen v prvních čtyřech měsících roku dostihl tragický ortel už 8 nezletilých.

„Chceme studentům říci vše o bezpečnosti ve vlaku. Proto jsou tu drážní hasiči, zástupci policie, promítáme jim film a diskutujeme s nimi. Nejčastěji řešíme srážky lidí a aut s vlakem. Velmi nebezpečné jsou ale i situace, kdy se někteří mladí baví tím, že vylezou na dostavené vlaky. Tragické jsou samozřejmě zásahy elektrickým proudem,“ varoval včera drážní inspektor Richard Jandovský, který osobně studentům vysvětluje, jak mohou být vlaky nebezpečné. Při diskusi jim ukazuje i reálné fotografie drážních nehod a dokonce videozáznam smrtelného popálení elektrickým proudem na střeše vlaku.

Studentka Nikola Koutníková po zhlédnutí filmu o vlakových nehodách řekla: „Je to drsný film, natočený mladými lidmi pro mladé lidi. Zvolili dobrou formu. Sama jsem byla u nehody, kdy vlak srazil mladou dívku. Zažít a na vlastní oči vidět něco takového, bylo opravdu drastické. Je dobré vědět, jak moc může být vlak nebezpečný. A je hloupost vystavovat se takovému nebezpečí jen proto, aby mohl člověk zamachrovat a aby byl cool.“

„Při první pomoci je potřeba opravdu hodně síly, myslím, že bych to vydržel tak dvě minuty. Je dobré si to vyzkoušet,“ řekl českobudějovický student Václav Pinc, který se díky trenažéru v chladném středečním ránu hezky zahřál.

Z Budějovic pokračuje jízda vlaku do Strakonic, kde bude 20. - 21. dubna a do Jindřichova Hradce, kde zůstane od 25. do 26. dubna.