Přestože je pálení čarodějnic dlouholetou tradicí, stále při něm dochází k úrazům, které často mívají tragické následky. Dbejte proto maximální opatrnosti a v žádném případě nepodceňujte možná rizika. S takovým varováním přichází před poslední dubnovou nocí jihočeští hasiči.

Jejich mluvčí Vendula Matějů zdůraznila, že právnické i podnikající fyzické osoby musí každé spalování hořlavých látek na volném prostranství vždy předem ohlásit příslušnému hasičskému sboru. Dělat by to ale měli i jednotlivci, protože tím zamezí zbytečným výjezdům a poplachům, které pálení čarodějnic každoročně provází. „Opodstatněná je také domluva s dobrovolnými hasiči v dané obci, aby na místo pálení dohlíželi," řekla Vendula Matějů. Zároveň připomněla, že lidé, kteří při pálení nedodržují zásady požární bezpečnosti, musejí počítat s pokutou až 20 tisíc korun. Pokud kvůli své nedbalosti způsobí nějakou škodu, je sankce ještě o pět tisíc vyšší.

„Oheň se nesmí nechat ani na okamžik bez dozoru. Opustit místo pálení je možno až poté, co je ohniště důkladně uhašeno," dodala mluvčí.