„Na hrázích jsem našel pár hříbků dubových, některé již přerostlé, ty zůstaly na místě. Nohy jsou vesměs červivé, našel jsem několik holubinek mandlových a namodralých, všechny červivé. V lese pak pouze dva již přerostlé hřiby kováře a také z části již červivé. Jediné co mi udělalo radost, že na mých místech vyrazily lišky obecné, a když ještě zaprší tak se jim bude dařit,“ řekl Jan Malířský.

Jinak prý bylo sice dusno, ale krásně a i mladé labutě si libovaly.

Lišky patří mezi oblíbené houby. Lze z nich připravit dobrá a chutná jídla. Například lišky na smetaně.

Lišky na smetaně (suroviny na 4 porce): 
400 g lišek, 200 ml smetany na vaření, 0,3 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 2 - 3 lžíce hladké mouky, máslo, olej, ocet, celé nové koření, bobkový list, 1 lžička cukru, sůl.
Postup přípravy:
1. V kastrole rozpustíme máslo s olejem a jemně nakrájenou cibuli dohněda orestujeme.
2. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, petržel a celer. Jakmile je zelenina orestovaná a měkká, zacákneme ji octem, promícháme a přidáme lišky.
3. Znovu dobře promísíme, posolíme, přidáme nové koření, bobkový list, cukr a další střik octa. Mírně podlijeme vodou a dusíme téměř doměkka.
4. Poté zalijeme smetanou prošlehanou s hladkou moukou a dobře provaříme.
5. Podle potřeby dochutíme solí, pepřem, octem nebo dohladíme špetkou cukru a podáváme s houskovým knedlíkem, těstovinami nebo noky.