Tento unikátní projekt zároveň poslouží jako podklad pro vesmírný výzkum, může být vodítkem například pro výběr a přípravu posádky pro dlouhodobé kosmické lety. Pokud vše dopadne dobře – vynoří se po 10 dnech v pondělí 5. července. Návratový dekompresní model činí cca 3,5 hodiny.

Desetidenní izolační experiment pod vodní hladinou spojený s pobytem čtyřčlenné posádky potápěčů v kesonu je zaměřený na analýzu fungování člověka a malé sociální skupiny.
Potápěči zahájili unikátní experiment. Stráví 10 dní pod vodou v lomu u Lišova

Hlavními protagonisty jsou David Vondrášek, Václav Gabriel, Barbora Mitková a Nikola Trnková. Vzhledem k charakteru experimentu a s ohledem na ochranu zdraví a životů potápěčů je lom po celou dobu potápěčsky nepřístupný.

Potápěči i tentokráte mají s sebou dole jídlo, spací sítě (hamaky) a spacáky, aby měli ve svém podvodním obydlí dostatečný komfort. A též vědecké vybavení, neboť celou dobu plní technické a vědecké úkoly.

Vypadl proud

Podle mluvčího týmu a projektu samotného Jiřího G. Součka se zatím vše daří podle plánu. "A to i přes opravdu velkou nepřízeň počasí - nad lokalitou se několikrát přehnaly mohutné bouřky, které silně poničily okolí a dokonce dvakrát vypadl elektrický proud," zmínil Souček.

Potápěči už mají více než polovinu mise za sebou.
Pod vodou se nenudí, vypili sud piva

Tento problém podpůrný tým na břehu okamžitě vyřešil připraveným generátorem, potápěči dole nic nepoznali. "Dokonce si pochvalovali, jak báječně se jim v noci prý spalo," smál se Jiří Souček.

Co se děje pod vodou
desetidenní izolační experiment pod vodní hladinou spojený s pobytem čtyřčlenné posádky (2 muži + 2 ženy) potápěčů non-stop pod vodou v kesonu je zaměřený na analýzu fungování člověka a malé sociální skupiny za účelem zvýšení efektivity vzájemné součinnosti, komunikace a spolupráce uvnitř skupiny a mezi jednotlivými skupinami. Proto potápěči během svého pobytu plní i různé vědecké úkoly – a to jak související s vlivem prostředí a izolace na člověka, tak i zaměřené na další výzkumné oblasti. Potápěčům jsou měřeny jejich různé tělesné parametry – např. změny ve funkci dýchání. Realizují též sběr biologického materiálu pro pozdější vyhodnocení stresové zátěže během izolace v pobytové kabině (habitatu). Mimo to provádějí pravidelné výstupy do volného prostoru (volné vody) - a i ty využívají k plnění vědeckých úkolů - různá měření v prostoru, odběr vzorků horniny z okolí habitatu k dalšímu zkoumání apod.

Nedílnou součástí projektu je i stanovení nového českého rekordu v nepřerušeném pobytu člověka pod vodní hladinou v délce 10 dnů a zápis nového rekordu v počtu osob, které se takového výkonu zúčastnili.

Pokus je realizován v zatopeném lomu Slověnický mlýn u Lišova, kde je v hloubce 10 metrů umístěna speciální podvodní kabina (keson). V ní se už uskutečnily dva úspěšné pokusy o překonání českého rekordu v délce ponoru – v roce 2015 na 102 hodin a v roce 2019 dokonce na 7 dní nepřetržitého pobytu pod vodou. Držitelem obou rekordů je David Vondrášek (učitel potápění na FTVS UK Praha), který je součástí podvodního týmu i tentokráte.

Po jednom týdnu pobytu u dna lomu Slověnický mlýn u Lišova vypluli potápěči opět na hladinu.
Úspěšný týden pod vodní hladinou