Co je první co musím udělat, pokud mi orkán poškodí majetek?
Veronika Nová tisková mluvčí České asociace pojišťoven.Zdroj: Archiv ČAPNejprve je zapotřebí zabránit vzniku následných škod, takzvaných sekundárních. Pokud například vítr poškodil nebo úplně odnesl střechu, je třeba ji nafotit, a hned poté alespoň provizorně přikrýt, aby mezitím do domu třeba nenapršelo. V každých pojistných podmínkách je napsáno, že klient musí zabránit následným škodám. Pokud u toho vynaloží nějaké náklady, pojišťovna to potom uhradí v rámci platby tzv. „záchranných prací“.

Pokud není potřeba nejprve zavolat hasiče na pomoc s odstraněním škod?
Pak je zapotřebí hned škodu dobře zdokumentovat, třeba i na video, pokud je to možné. Dobré je mít i výpověď svědků o škodě. Vzniklou škodní událost pak lidé nahlásí pojišťovně, nejlépe je mít k dispozici i doklady k poničeným věcem. Nahlásit škodu lze telefonicky nebo přes webovou aplikaci, kterou má většina pojišťoven k dispozici.

I přesto je ve většině případů potřeba, aby se mobilní technik pojišťovny přijel na škodu osobně podívat, ale předpokládá se, že už předtím musí poškození začít s odklízením škod, protože technici mohou mít při rozsáhlejších živelních událostech mnoho práce a nemusí na místo dojet okamžitě. Takže po pečlivém zdokumentování škody je možné začít s odklízením škod.

Jak, kde a do kdy se škodná událost hlásí?
Škodní událost je potřeba nahlásit co nejdříve od jejího vzniku. Většina lidí potřebuje co nejdříve v domě či bytě opět fungovat, a proto je v jejich zájmu mít událost co nejdříve vyřízenou a škody uhrazené. Mít zlikvidované a zaplacené škody co nejrychleji, není ale jenom zájem klientů, ale i pojišťoven.

Bytovka zůstala bez střechy.
Z bytovky v Miloňovicích strhl orkán část střechy

Při jak silném větru mohu na pojišťovně požadovat náhradu škody?
Zde záleží na pojistných podmínkách a nastavení dané pojistky. Může se to lišit u různých pojišťoven.

A kdo je zodpovědný například za strom, který mi spadne na zaparkované auto?
Pokud je strom na pozemku, který někomu patří (třetí osobě, obci, kraji atd.), tak za škodu způsobenou objektem zodpovídá majitel a pokrývá ho jeho pojištění odpovědnosti za škodu. Pokud by strom nebo objekt nikomu nepatřil nebo nebylo možné majitele dohledat, pojistné plnění by potom bylo kryto z pojištění majetku či havarijního pojištění (v případě škody na autě) poškozeného.

Stromy padaly ve Velešíně ve městě i mimo něj.
VÍTR: E.ON eviduje na jihu 15 000 domácností bez proudu. Nejhůř je na Krumlovsku

Pokud mám poškozené auto, jde pojistka z havarijního pojištění nebo jiného pojistného?
To je stejné jako předchozí případ. Pokud škodu na autě způsobí majetek třetí osoby, hradí se z jejího pojištění odpovědnosti za škodu. Pokud auto poškodí například krupobití, pády různých předmětů, kde není zřejmý majitel, škodu pokryje havarijní pojištění. Je ale nutné, aby v nastavení pojistky byly zahrnuté škody z přírodních živlů.

Padlé stromy u Drachkova na Strakonicku.
SABINE:Orkán Sabine zavřel ve Vodňanech úřad práce

Je něco důležitého a užitečného, co byste poradila lidem, kterým vznikly řáděním orkánu nějaké škody?
Především doporučuji dbát na perfektní dokumentaci škod, opravdu se to později může vyplatit. Čím lépe je škoda zdokumentovaná, tím dříve je možné událost zlikvidovat a poškozený dříve dostane pojistné plnění. Pokud vichřice trvá více dní a lidé o její další vlně vědí z předpovědi, je dobré zajistit okna a dveře proti prudkému otevření, zajistit volné předměty na zahradě domu, zavést auto do garáže nebo pod střechu apod. Při silných bouřkách je dobré vyndat ze zásuvky elektroniku.