Stačilo koupit konzervy, těstoviny, instantní polévky či další trvanlivé potraviny, odevzdat je za pokladnou a už člověk pomáhal. Tak se plnily v sobotu celý den ve strakonickém Kauflandu připravené koše a krabice Národní potravinové sbírky. I když to na první pohled vypadalo, že jenom někdo tu a tam věnuje jídlo potřebným, přesto darovaných věcí utěšeně přibývalo.

Velké plus této akce vysvětlila organizátorka sbírky ve Strakonicích a jinak pastorační pracovnice Českobratrského evangelického sboru ve Volyni Eva Tkadlečková. „Prostřednictvím našeho projektu Adopce na blízko se pomoc dostane k lidem v nouzi přímo v našem regionu," vysvětlila.

Potraviny pro potřebné věnovala ve strakonickém Kauflandu i Iveta Vetráková ze Strakonic. „Vždycky dávám nějaký drobný příspěvek pro ty, kdo to potřebují. Tak mi to káže svědomí. Tak jsem učinila i teď," řekla.

Pro dobrovolnici Kateřinu Petráškovou Národní potravinová sbírka byla první konkrétní výzvou, jak se do dobročinnosti zapojit. „Už jsem darovala věci dětskému centru či strakonickému stacionáři, ale něco podobného jsem ještě nedělala," zmínila se.

Prostřednictvím Adopce na blízko pomáhají ve Volyni i mimo zmiňovanou sbírku. Rodiny, se kterými jsou v přímém kontaktu, podporují nejrůznějšími způsoby. Kromě jídla a dalších potřeb pro domácnost, jim pomáhají rovněž se orientovat v otázkách dluhů, splátek a tak, s doučováním dětí a podobně. Také dárci mohou prostřednictvím pomáhat i mimo organizovanou sbírku.

Telegraficky- Národní potravinová sbírka je celonárodní charitativní sbírkou potravin. Z obchodů, kde potraviny kupují zákazníci a následně je darují do sběrných košů, putují potraviny do potravinových bank. Ty je pak postupně přes neziskové organizace rozdělují konkrétním lidem, například matkám s dětmi, mentálně či tělesně postiženým nebo lidem bez domova. Potraviny darují i samotné firmy.
- Druhý ročník charitativní Národní potravinové sbírky se uskutečnil v sobotu 22. listopadu na více než 380 místech po celém Česku.
- Národní potravinovou sbírku organizuje platforma Byznys pro společnost ve spolupráci s Českou federací potravinových bank a Armádou spásy.