Podle ředitele Krajské veterinární správy Františka Kouby má veterinární správa řadu právně složitých kauz, které se táhnou delší dobu. „Týrání zvířat je široký pojem, děláme kontroly v chovech jednak plánové, jednak na základě podnětu veřejnosti. Kontrolujeme zabezpečení zvířat podle předpisů, tak aby měla dobré životní podmínky,“ naznačil.

Lidé si více všímali

Během pandemie tak veterinářům díky všímavé veřejnosti přibývala práce. „Lidé byli doma, nejezdili do zahraničí a všímali si více svého okolí. Pravděpodobně díky tomu podnětů v loňském roce přibylo,“ zmínil Kouba. Veřejnost upozorňovala na chovy hospodářských zvířat i zájmové chovy, většinou se jednalo o životní pohodu němých tváří. „Šlo opravdu o všechna zvířata, přes hospodářská, psy, kočky, nelegální chovy a podobně,“ sdělil Kouba.

Areál statku u osady Dvorce na Protivínsku.
Chovatel z Písecka měl týrat zvířata, střídají se u něj kontroly

Každý podnět je nutné prošetřit, ačkoli jen pětina je opodstatněná. Na místo vyjíždí veterináři a objekt se snaží zkontrolovat. „V řadě případů nás nechtějí pustit dovnitř. Po každé návštěvě se provádí protokol,“ popsal. Nejčastěji chovatelům schází správná evidence, zvířata nemají dostatek potravy, zajištěnou vodu či podestýlku. „Mohou být také podvyživená. V těchto případech lidé porušují zákon na ochranu zvířat proti týrání, právě co se týče podmínek chovu,“ vysvětlil Kouba.

Mnoho přestupků

Největší pokutu v kraji udělili inspektoři řeznictví za klamání spotřebitele. Jak sdělila právnička Krajské veterinární správy Ludmila Plzová, šlo konkrétně o sankci 200 tisíc korun a byla udělena síti Řeznictví Frank. Tato firma zaplatila i druhou nejvyšší částku na pokutě, 120 tisíc. „V řeznictví bylo zjištěno mnoho přestupků jako klamavé označení či se nedal dohledat původ potravin. Maso z Polska bylo vydávané za české, mleli maso, ačkoliv k tomu neměli schválený provoz, a tyto prohřešky se opakovaly,“ naznačila.

V množírně v Chvalešovicích na Českobudějovicku přežívalo 9 fen a tři psi. Zachráněným psům se dostalo náležité veterinární péče. Většina už se dočkala nového domova.
Zachránili psy žijící ve výkalech a plné parazitů. Množírna skončila nadobro

Problémy museli řešit i v jatečních provozech, kvůli převozu nebo zacházení se zvířaty. Většinu pochybení odhalí u těch menších. Jihočeský kraj má podle Kouby celkem 34 jatečních provozů, z toho 4 velké. „Máme vyšší zatížení, co se týče ostatních krajů,“ upozornil s tím, že všechny tyto provozy podléhají stálému a tvrdému dozoru.

Nelidské zacházení

Zaznamenali také případ, kdy chovatel chtěl na jatka odvézt krávu s vyhřezlou dělohou. „Byla po císařském řezu, ten den porodila. To není v souladu se zákonem a zároveň je to zcela nelidské zacházení," upozornila Ludmila Plzová.

Ze zásahu policie v množírně psů (26.10.)
Policie odebrala množiteli přes semdesát čivav, buldočků a stafordů

V roce 2020 provedla Státní veterinární správa (SVS) přes 6800 kontrol napříč republikou. Procento zjištěných závad mírně meziročně kleslo. Zatímco u hospodářských zvířat z 22 procent na 19 procent, u zájmových zvířat z 32 na 30 procent. Nejčastějšími nedostatky byly nevhodné podmínky chovu, omezování výživy a napájení, nezabezpečení zvířete proti úniku, opuštění zvířete či nevhodné způsoby uvazování. SVS na základě zjištění z kontrol předala obecním úřadům obcí s rozšířenou působností celkem 570 podnětů vyplývajících z porušení předpisů v oblasti ochrany zvířat. Ve 13 nejzávažnějších případech informovala policii s podezřením ze spáchání trestného činu. Zdroj: Státní veterinární správa ČR