Nejhůř v kraji je na tom Prachaticko (v okrese je třetí nejvyšší počet s potvrzenou nákazou onemocněním COVID‑19 za posledních 7 dní na 100 000 obyvatel v celém Česku, má jich 229,51, hůř jsou na tom pouze okresy Vsetín a Zlín s 246,98, resp. 252,54 nemocnými na 100 lidí.) Naopak nejméně nakažených je momentálně na Jindřichohradecku (145,55 na 100K).

Razantně klesl také počet covidových pacientů v nemocnicích, které se postupně vrací i k poskytování neakutní, plánované péče. Nyní jich v jihočeských nemocnicích leží necelé dvě stovky, na vrcholu jarní vlny jich bylo téměř sedm stovek. Ale není všude vyhráno, zejména v okresech Prachatice a České Budějovice. „Nejsme na tom ještě úplně dobře a pokles je pomalý,“ mírní přehnaný optimismus ředitel největší jihočeské nemocnice, té českobudějovické, Michal Šnorek. Počet pacientů covidem se u nich stále pohybuje kolem 60 až 80 pacientů. Někteří pacienti už totiž oficiálně covid nemají, a tak ze statistik po 21 dnech pobytu v nemocnici vypadnou. „Od pondělka částečně obnovujeme plánovanou péči.“ V Budějovicích je nyní v provozu covidové ARO, covidová JIP a covidová standardní stanice. Dvě covidové stanice už jsou deaktivované. „Jihočeský kraj je za zbytkem republiky a my a Prachatice jsme opoždění za ostatními okresy, kde nákaza prošla dřív,“ doplnil ředitel.

Testování ve školách odhalilo 26 nakažených dětí

Za tři testovací týdny, tedy od 12. dubna na 29. dubna, bylo v Jihočeském kraji provedeno 194 000 vyhledávacích antigenních testů, z toho 141 811 testů dětí a 52 189 testů dospělých. Z nich bylo preventivně vytestováno 62 dětí a z toho vyšetření metodou PCR odhalilo 26 pozitivních případů. „Vyhledávacím testem bylo pozitivně testováno i 37 zaměstnanců škol, z nichž bylo PCR metodou potvrzeno 8 pedagogů,“ doplnila o poslední statistická data z testování vedoucí odboru hygieny dětí a mladistvých KHS Jihočeského kraje Marie Nosková. V tuto chvíli je v karanténě celkem 23 tříd, z toho 11 tříd v mateřských školách, 11 tříd na základních školách a jedna třída na škole střední.