Ve městě v příštím roce nespíš opět stoupne cena vody. Do prosincového zastupitelstva půjde návrh vodného a stočného v součtu 76,33 koruny za kubík bez DPH. To je o 2,49 koruny více než při posledním zdražování letos na přelomu června a července.
Změnilo se vedení radnice a uteklo půl roku, důvod zdražování ale zůstává stejný. Podle místostarosty Milana Jungvirta (SV) je nárůst vyvolaný rekonstrukcí čistírny odpadních vod i obou vodáren a podmínkou dotace, že město zajistí obnovitelnost tím, bude vybírat víc. „Ač se nám to nelíbí, zdražit se prostě musí. Smlouva je podepsaná, musíme ji respektovat. Hledali jsme variantu, ale jiná cesta nevede," konstatoval.
Jak uvedla opoziční zastupitelka Ivana Říhová (TOP 09), dalo se s růstem ceny vody právě ze zmiňovaných důvodů počítat. „Zatím ale nemám žádné přesnější podklady, tak nemohu více říci," podotkla.
O ceně vody pro rok 2015 mají strakoničtí zastupitelé rozhodovat 17. prosince. Navrhované je vodné 47,44 koruny a stočné 28,89 koruny, obojí bez DPH.⋌