Hlavní letní sezona je tady, kempy se začínají plnit a v pozoru jsou opět i zloději. Letos sice zatím v tomto směru nic, ale vloni touto dobou už v nich policie evidovala první případ krádeže.

Došlo k tomu v prostoru kempu v Lipkách ve Strakonicích v době od 1. do 2. července 2014. Smutnou vzpomínku si tenkrát odvezli hned tři majitelé nezajištěných stanů. O případu informovala policejní mluvčí Jaromíra Nováková. „Zloděj je prohledal a následně odcizil například fotoaparát, mobilní telefon, ale i svítilny, cigarety a další věci včetně peněz. Celková škoda byla tehdy vyčíslena na víc než třináct tisíc 300 korun," uvedla.

V prvních prázdninových dnech zatím nezaznamenala žádnou krádež ani Kamila Vachtová, která provozuje kemp ve Štěkni. „Ale jinak tak dvě tři za sezonu bývají. Lidé nechávají své věci ležet bez dozoru a pak je to hned. Ztratilo se tu třeba kolo, mobilní telefony, ale například i kožená bunda z otevřeného karavanu. Já to těžko můžu uhlídat, když nevím, komu co patří," dodala. Úschovnu cenností u nich v kempu bohužel nemají.

Policejní mluvčí proto znovu připomněla, aby si lidé na svou letní dovolenou nebrali příliš cenností a hlavně, aby je nenechávali bez dozoru. Opatrní by podle jejích slov měli být nejen pokud jde o stany, ale i v případě, že jsou ubytovaní v chatkách. A při svém odchodu pamatovat na uzamykání dveří a oken chatky, a to i v případě, že se pohybují v kempu.

Nenechavcům je třeba nedat příležitost

Věci ponechané zcela bez dozoru, otevřené chatky a podobně. S tím se často setkává také provozovatel kempu na strakonickém Podskalí Michal Polata. „Ke krádežím sice zase tak často nedochází, často pohřešovanou věc najde někde správce. Ale na druhou stranu se nám v minulosti dokonce stalo, že zloděj vybral nezamčenou chatku v noci, když v ní lidi spali," uvedl. Trezor na cenné věci u nich sice nemají, ale když někdo přijde s tím, že by u nich potřeboval nějakou věc uložit, tak ji dají do hospody.

Pavel Bradáč, který provozuje kemp Otavský ráj Katovice, si myslí, že na množství lidí, kteří se během léta u nich vystřídají, počet krádeží tak velký není. „Stane se, že někdo třeba zapomene někde mobil a pak už ho nenajde. O něco častější je spíš vandalizmus, a to nejen na věcech nechaných bez dozoru, ale třeba i na zařízení kempu," dodal. Na ukládání cenných věcí nejsou zařízeni, ale do budoucna plánují pořízení zamykacích schránek.

Další případy loňských krádeží v kempech

Otevřeným oknem sáhl do chatky v kempu Otava na Podskalí ve Strakonicích neznámý pachatel z 3. na 4. července 2014 někdy od půl jedenácté večer do 8 hodin ráno. O podrobnostech tohoto případu informovala policejní mluvčí Jaromíra Nováková. „Odtud odcizil koženkovou tašku přes rameno, která byla položená pod otevřeným oknem uvnitř. V ní byla uložena dámská peněženka i s doklady," uvedla. Celková škoda byla vyčíslena na 1500 korun.

V kempu ve Štěkni 20. července 2014 někdo odcizil peněženku, kterou si zde majitel odložil.

Ve Střelských Hošticích sebral neznámý pachatel 8. srpna 2014 někdy od půlnoci do půl šesté ráno ze zapnutého stanu mobilní telefon, čímž způsobil majiteli škodu za 6300 korun.

Ze stanu, ve kterém spal majitel, odnesl zloděj 11. srpna 2014 kalhoty i s peněženkou, ve které měl majitel občanský průkaz, platební kartu i hotovost tři tisíce korun.

Několik preventivních rad, jak předejít krádežím při kempování: - Na dovolenou si neberte cenné věci (šperky, přenosné počítače, elektroniku a podobně).
- Stan i chatku vždy řádně uzamkněte (zip stanu například visacím zámkem) a to i v noci, když uvnitř spíte.
- Při nocování mějte všechny cenné předměty (telefony, fotoaparáty, videokamery apod.) a finanční hotovost u sebe. Ve stanu je ukládejte k hlavě a ne k nohám. Nenechávejte je v žádném případě v předsíňce stanu či chatky.
- V přechodném obydlí nikdy nenechávejte volně ležet klíče od vozu.
- Cenné věci, finanční hotovost, osobní doklady nebo platební karty nenechávejte bez dozoru ani uložené ve vozidle. Mějte na paměti, že auto není trezor.
- Nevozte s sebou větší finanční hotovost, pokud možno, plaťte platební kartou. PIN kód k bankovním kartám nikdy nemějte uložen u karty.
- Pokud je v recepci kempu možnost uložení cenných věcí do trezoru, využijte této služby.