Dalším vylepšením parkovacího systému v krajském městě je placení parkovného bez návštěvy platebního automatu. Dopravní podnik města České Budějovice (DPMČB) přišel s novinkou, která řidičům ulehčuje povinnost úhrady poplatku. Po zaparkování se už nemusejí shánět po automatu, aby do něj nasypali drobné nebo použili kartu, protože platbu mohou vyřídit přes mobil.

Jak systém funguje, osvětluje mluvčí DPMČB Viktor Lavička. „Na hlavní stránce portálu www.parkovanicb.cz naleznou řidiči odkaz na VPH, tedy virtuální parkovací hodiny, pomocí kterých uhradí parkovné ve všech parkovacích zónách Českých Budějovic včetně záchytného parkoviště v Jírovcově ulici. Podmínkou úspěchu je jen vyplnit příslušné požadované informace, to znamená registrační značku vozidla, e-mail a telefonní číslo, vybrat lokalitu a zadat údaje své online platební karty pro úhradu příslušné částky,“ přibližuje proces Viktor Lavička.

Z toho vyplývá, že jedinou podmínkou k využití tohoto způsobu je vlastnictví online platební karty. Kromě bezpohybového způsobu provedení platby má systém další výhodu. Zatímco při klasickém placení u parkovacího automatu je nutné vytištění parkovacího lístku zadat, při virtuální platbě je automaticky zaslán na zvolenou mailovou adresu. „Elektronicky lze získat i daňový doklad,“ upozorňuje Viktor Lavička. Nový způsob ocení všichni, jimž se nedaří dodržet zaplacenou dobu stání, parkovné prodlouží stejným způsobem.

V Písku bude brzy také možné platit parkovné přes mobilní aplikaci. Město na ni získalo dotaci 250 tisíc korun od Jihočeského kraje a v současné době se chystá výběr dodavatele. Na Velkém náměstí v Písku lze od jara platit platební kartou, na ostatních parkovištích jen hotově.

Sto let zpárky se bude slavit 24. a 25. srpna hlavně na náměstí. Na čtyřech místech v centru budou 25. srpna vyprávět babičky budějovické pověsti.Vizualizace: Borovka Event
Na slavnostech budou vyprávět babičky