Kulturní a společenský život ve městě významně ovlivňuje Centrum kultury Písek, které jako obecně prospěšnou společnost založilo město. S ředitelem Ctiradem Havlem jsme hovořili o výsledcích letošního roku i plánech do budoucna.

Jaký byl pro centrum kultury letošní rok, pokud jde o plnění plánů a předsevzetí a hlavně úkolů, které jsou ve smlouvě s městem.
Letošní rok dopadl relativně dobře, alespoň pokud jde o plnění plánu a smlouvy s městem. Samozřejmě, že se do našich plánů promítl nedostatek peněz, a tak jsme museli šetřit doslova na všech postech. U jednotlivých akcí, včetně městské slavnosti Dotkni se Písku, jsme zvažovali, koho z profesionálních umělců pozvat a kde využít místních zdrojů, abychom se vešli do rozpočtu. Naštěstí Písek má kde brát, ať již jde o taneční soubory, pěvecké sbory, kapely, divadla a další aktivity.

S kolika penězi centrum kultury letos hospodařilo a kolik z toho byly finance z městského rozpočtu?

Nechci zatěžovat čísly, ale je třeba si uvědomit, že obrat Centra kultury Písek je kolem 27 milionů korun za rok, zabezpečujeme kolem devíti stovek akcí a prakticky nepřetržitý provoz kina a galerie Portyč. Také se musíme starat o nemovitosti a není jich málo. Spravujeme kulturní dům, Divadlo Fráni Šrámka, kino Portyč a stejnojmennou galerii, dále letní kino, koncertní a výstavní síň Trojice a altán v Palackého sadech.
Prozradím tajemství úspěchu. Jsem přesvědčen, že se mi podařilo dát dohromady tým lidí, který umí máknout a já z toho mám obrovskou radost. V tomto je totiž nesmírně důležitá týmová práce a já si všech nesmírně vážím. Je úplně jedno, zda je to dramaturg, ekonom, pokladní či uklizečka, každá funkce je nesmírně důležitá a může to fungovat jedině jako celek. Jednotlivec, i kdyby byl dokonalý, v tomto sám nic nezmůže. A za to, že to tak funguje, chci svým spolupracovníkům moc poděkovat.

Daří se i v době ekonomické recese získávat peníze od sponzorů?

Jedním z velkých problémů jsou a ještě víc asi příští rok budou právě sponzoři a partneři akcí. Musíme se smířit s tím, že prostě některé firmy vzhledem k ekonomické situaci peníze nemají, nebo i ony musí šetřit. Z toho pak vyplývá, že si nemůžeme dovolit některé megaakce, které se bez sponzorů realizovat nedají. Jsou to zejména koncerty zahraničních kapel, ale také například velké módní přehlídky a podobně.

Jednou z cest jsou granty, které by mohly nahradit sponzory. Žádáte o ně?

To je věc, o které toho veřejnost moc neví. Ale centrum kultury se do městských grantů hlásit nesmí, protože jsme částečně napojeni na městský rozpočet. Do ostatních se hlásíme a uvidíme, jaká bude úspěšnost.

Ve městě se dost diskutuje o Divadle Fráni Šrámka. Rekonstrukce stála hodně peněz, ale části veřejnosti se zdá, že pěkný a technicky slušně vybavený objekt je málo využitý.

Divadlo je samostatnou kapitolou. Ukazuje se, že píseckého diváka jsme, jak se říká, asi příliš „zmlsali" a ten chce čím dál víc. Mohu říct, že pokud zde nebudou hrát pražská divadla a známé „obličeje", tak bude divadlo poloprázdné. Bohužel je to tak a i když s tím úplně nesouhlasím, tak se tomu musíme přizpůsobit. Takže budeme hrát méně, ale kvalitnější představení. Ovšem znamená to také, že musíme každé divadelní představení dotovat, protože komerční vstupné by bylo pro Písečáky nedostupné. Zkusili jsme i operu, balet, muzikál, ale zájem byl minimální, takže tento žánr budeme zařazovat jen ve vysoké kvalitě a skutečně jen občas.
Na druhé straně začíná být větší zájem o koncertní a výstavní síň Trojice, kam si posluchači zvykli chodit především na vážnou hudbu. Uvedu jeden příklad za všechny. V adventním čase byly v programu tři koncerty Rybovy České mše vánoční v provedení Píseckého komorního orchestru, Píseckého pěveckého sboru Sonitus a předních sólistů z různých operních scén. Všechny tři koncerty byly úplně vyprodané a přijeli sem lidé nejen z blízkého okolí, ale také například z Dobříše. Takže v tomto trendu budeme pokračovat.

Centrum kultury spravuje také galerii Portyč. Vedle již zavedených výstavních prostor se v Písku otevírají i soukromé galerie. Není těch výstavních prostor až příliš mnoho?

Pokud jde o galerii Portyč, tak rozhodně nechceme konkurovat Sladovně nebo Prácheňskému muzeu. V naší galerii dáváme příležitost především místním umělcům a pak těm, pro které jsou Sladovna nebo muzeum příliš velké. A samozřejmě budeme pokračovat v prodejní galerii, o kterou je značný zájem mezi umělci i veřejností.

Co čeká Centrum kultury Písek v příštím roce?

Mimo jiné bychom chtěli trošku oživit zahradu u kulturního domu, především o dětské pořady. S večerními koncerty máme totiž neblahou zkušenost z minulých let. Lidé, kteří bydlí v okolních domech, si velmi často stěžují na hluk.
Rovněž tak bychom se chtěli vrátit k bohatšímu Kulturnímu píseckému létu v Palackého sadech i na jiných místech ve městě. Oboje je ovšem velmi spojeno s financováním. A právě na tyto akce jsme požádali o granty.
Připravujeme také Cipískoviště a městskou slavnost Dotkni se Písku. Peněz víc nebude, takže musíme vyjít s tím, co je. Předpokládáme, že zařadíme to osvědčené, co mají lidé rádi a věřím, že se program bude líbit.

Jaké máte přání do příštího roku?

Pracovně určitě udržet kvalitu kulturních pořadů, aby Písečáci na akce chodili a byli spokojeni. A soukromě si přeji hlavně pohodičku. Já už mám dvě vnoučata a možná další brzy přibudou, tak bych si s nimi chtěl užívat v krásném a kulturním Písku.