Jde konkrétně o silnici I/20 na trase Plzeň – Blatná – Písek – České Budějovice. Pokud by k němu došlo, vedlejší trasu I/22 Klatovy – Horažďovice – Strakonice – Vodňany by dopravci začali více využívat a život v obcích kolem této komunikace by se stal nebezpečný. „Otázkou je, zda do Sněmovny vůbec (Babiš) před Velikonoci přijde. Pokud ne, zeptám se ho příští čtvrtek,“ řekl Lukáš Kolářík. Piráti ale musí řešit i změnu na postu ministra dopravy, když Dan Ťok rezignoval. Podle Lukáše Koláříka to ale může být výhodou, protože nový ministr ještě nemusí být ovlivněn.

Je tedy na starostech dotčených obcí, aby si sami aktivitu polance Lukáše Koláříka pohlídali. Katovický místostarosta Jindřich Zdráhal potvrdil, že na téma interpelací s ním mluvil v minulém týdnu. „Uvedl, že k nim teprve dojde a bude všechny starosty o jejich průběhu informovat,“ dodal Jindřich Zdráhal.

Setkání Pirátů (Lukáš Kolářík Ondřej Polanský) starostů obcí v okolí zmíněných komunikací se uskutečnilo 28. března v Katovicích. Ministerstvo chce zpoplatnit přes 900 kilometrů silnic I. třídy.

Záměr na zpoplatnění některých komunikací 1. třídy ministerstvo dopravy plánuje v brzké době předložit na jednání vlády i přesto, že slibovalo upuštění od tohoto projektu. Starostové ze Strakonicka žádají buď nulové zpoplatnění nebo poplatek za obě trasy.