Blízko zdi stojí bagr, z korby náklaďáku vyhazuje muž s lopatou stavební směs. „Děláme základy na osazení sloupu a lavičky, a počasí nám dneska vyšlo,“ raduje se brigádník kamenosochařské firmy Matěj Tvaroh, zatímco televizní štáby natáčejí rozhovory s těmi povolanějšími v šatech.

K nim patří Hana Doskočilová, ředitelka hospice Jihočeské Dítě v srdci, který za přislíbené finanční podpory města i kraje organizuje stavbu pomníku. „Sdílení smutku a možnost s miminkem se rozloučit je důležité pro to, aby se lidé s bolestnou událostí lépe vyrovnali,“ říká Hana Doskočilová. „Rodiče často nestihnou miminko v porodnici ani vidět, ani rozhodnutí o vypravení pohřbu nebývá snadné. Až do novely zákona o pohřebnictví z roku 2017 neměli rodiče možnost nenarození děti pohřbít, a končily s jiným tzv. biologickým odpadem, jako např. amputované končetiny, ve spalovnách. I pro tyhle rodiče pietní místo budujeme,“ dodává.

Situace v Českých Budějovicích v první pracovní den uzavírky mezi Včelnou a Rožnovem. Kolona směřující do Českých Budějovic od Českého Krumlova u Plané.
Budějovickou dopravu změnila uzavírka na Včelnou, potrvá deset dní

Její slova potvrzuje klinická psycholožka Darina Fialová. „Pohřeb je důležitý rituál pro pozůstalé, který pomáhá přijmout ztrátu svých blízkých, sdílet bolest a vyjádřit úctu člověku, který zemřel. Rodiny, kterým zemřelo miminko během těhotenství nebo těsně po porodu, někdy tuhle možnost rozloučení nemají. Budované pietní místo tak může být vhodným prostorem pro rodiče i rodinu, kde mohou vyjádřit emoce, ale je i symbolem, že nejsou ve svém trápení sami,“ vysvětluje.

Patronem projektu je bývalý terapeut a současný krajský radní i poslanec Jan Bartošek. „Ze zkušeností terapeuta vím, jak moc těžké je vyrovnat se s nějakým smutkem a bolestí. Vážím si proto lidí, kteří v organizaci Dítě v srdci pracují, a děkuji za jejich podporu mnoha jihočeským rodinám. Jsem rád, že i u nás v krajském městě vzniká místo, kde se mohou rodiny s předčasně zemřelými dětmi symbolicky rozloučit,“ říká Jan Bartošek a prozrazuje, že už před dvěma lety vzniklo stejné pietní místo na třeboňském hřbitově ve spolupráci s hospicem sv. Kleofáše.

Setkání na Dušičky

Autory pomníku jsou kamenosochař František Postl a výtvarnice Barbora Bohuslavová, oba vyučující na Střední umělecko-průmyslové školy sv. Anežky České v Českém Krumlově. „Když si sednete a mlčky meditujete nebo přemýšlíte o prožité bolesti, váš pohled automaticky směřuje k nebi,“ vysvětluje František Postl umělecký záměr pomníku tvořeného vysokým mramorovým sloupem se skleněnými křídly, lavičkou a záhonem květin a dodává, že na realizace se podílejí i absolventi školy včetně kolegů ze sklářské školy v Třeboni.

Pietní místo bude hotové do Dušiček čili do 2. listopadu, kdy se zde rodiče předčasně zemřelých dětí i zástupci organizace sejdou a poprvé zapálí svíčky. Nezisková organizace Jihočeské Dítě v srdci vybírá finance na zaplacení pomníku, více informací na www.ditevsrdci-jc.cz, číslo účtu veřejné sbírky je 2801957784/2010. (rag)