VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Petr Vachler: Zvířata jsou v určitých ohledech chytřejší než lidi

Strakonice – Letošní pátý ročník benefičního festivalu zdravé výživy, ochrany zvířat a veganství Veget Fest, který se bude konat 15. září na Podskalí ve Strakonicích, se rozhodl podpořit i Petr Vachler, strakonický rodák, producent, scénárista a režisér.

13.9.2018
SDÍLEJ:

Petr Vachler, strakonický rodák, producent, scénárista a režisér podpoří letošní pátý ročník benefičního festivalu zdravé výživy, ochrany zvířat a veganství Veget Fest. Snímek je z natáčení filmu Tajemství a smysl života.Foto: Deník/Jaroslav Sýbek

Sám se vegansky stravuje už několik let. „Všechno na planetě je živé a propojené. Čím budu ubližovat druhým, tím ublížím i sobě. A já ubližovat nechci, nebaví mě to,“ vysvětluje své rozhodnutí přejít na čistě rostlinnou stravu.

O tom, že je jeho způsob stravování ten jediný správný ale nikoho nepřesvědčuje. „Nemůžu vám říct, že vegetariánství nebo veganství je to nejlepší. Já jen říkám, že bychom měli mít daleko větší úctu k životu. Ovšem k tomu musí každý dojít sám, to nemůžu nikomu nakázat,“ říká. Druhým dechem dodává: „Na druhou stranu si myslím, že ten, kdo konzumuje maso, by si měl vyzkoušet být třeba svíčkovou. Prostě být krávou a mít tele, které by jí někdo odtáhl, klepl, naporcoval a ona by se na to celou tu dobu dívala… Máme obrovský dar volby. Ublížím? Neublížím? To je každého věc. Ale s tím zvířetem a svým svědomím si to musím vyřídit sám“ dodává.

Petr Vachler zastává názor, že zvířata jsou v určitých ohledech chytřejší než lidi. „Kdyby došlo k nějaké nemilé okamžité situaci, zvířata spíše přežijí. My ne. Nejsme schopní se bezprostředně, v rouše Adamově, adaptovat a přežít s nastávající zimou třeba čtyři pět sezón. Přesto si myslíme, že jsme něco víc než zvířata, hmyz, příroda. Jsme jeden organismus, závislý na všem, co je kolem nás “ podotýká s tím, že ho mrzí, že jíst maso je bráno jako normální.

K veganství ho přivedly nejen etické, ale i ekologické důvody. Současný přístup lidstva ke stravování dokonce nazval společnou sebevraždou. „Planeta je schopná uživit určitý počet lidí, kteří se stravují vegansky, ale daleko menší počet těch, co budou konzumovat maso. Navíc díky chovu hospodářských zvířat vzniká podstatně víc skleníkových plynů než třeba v dopravě. Znehodnocuje se půda i voda, 80 % sóji jde na výkrm hospodářských zvířat. Tam, kde lze vypěstovat 6000 kilogramů mrkve se vyprodukuje 50 kilogramů hovězího,“ srovnává.

Odpověď na otázku, zda jíst nebo nejíst maso si ale podle něj musí každý najít sám. „Když dáte lidem ježka v kleci, nebudou chtít návod. Budou si ho chtít vyndat sami,“ uzavírá.

Petr Vachler se o životě s rostlinnou stravou rozpovídá více v přednášce s názvem Mé veganství, kterou najdete na programu 5. Veget Festu v 17.15 hodin. Kromě něj se můžete těšit i na mistra světa v thajském boxu Jana Müllera, ukázky acrojógy, breakdance, workshopy pro děti, informační a prodejní stánky, dozvíte se, jaké tajemství skrývají kontejnery i regály supermarketů a hlavně můžete otestovat, jak veganská strava vůbec chutná. Součástí Veget Festu bude i večerní dobročinný koncert. Vstupné na Veget Fest je dobrovolné, výtěžek z něj a z tomboly bude rozdělen a věnován Farmě Naděje a spolku Život na statku bez krutosti – Azylu nejen pro hospodářská zvířata.

Veget Fest pořádá Ekoporadna při Šmidingerově knihovně ve Strakonicích.

Podrobný program je přiložen v příloze nebo ho najdete na www.facebook.com/vegetfeststrakonice.

Darina Vernerová

Autor: Redakce

13.9.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Seřizovači 21 000 Kč Seřizovači a obsluha ostatních obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích) seřizovač. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 21000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: POŽADAVKY: vyučení ve strojírenství (nejlépe mechanik-seřizovač, provozní zámečník...), praxe alespoň 1 rok, KONTAKT: 383342408. Pracoviště: Čz řetězy, s.r.o., Tovární, č.p. 202, 386 01 Strakonice 1. Informace: Ladislava Frčková, +420 383 342 359. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 100 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) kuchař/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: POŽADAVKY: potravinářský průkaz, řidičský průkaz sk. "B" - výhodou, Pracovní doba: 5:00-11:00hod., KONTAKT: osobně nebo telefonicky v době od 9:00-16:00 hod., Ing. Zevl Jiří, tel.: 383318326, 776805640, e-mail: zevl@tst.cz, kralikova@tst.cz. Pracoviště: Teplárna strakonice, a.s., Komenského, č.p. 59, 386 01 Strakonice 1. Informace: Jiří Zevl, +420 383 318 326,776 805 640. Výroba - Výroba Montážní dělník 12 200 Kč Montážní dělníci elektronických zařízení dělník do elektrovýroby. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POŽADAVKY: vzdělání SOU - obor nerozhoduje, Nástup: ihned, Mzda: 12.200,- až 15.000,-Kč dle kvalifikace a praxe, VÝHODY: podnikové stravování, KONTAKT: Rychlý M. Ing., tel.: 383381168, e-mail: m.rychly@cz.edwanz.com. Pracoviště: Deutronic čr s.r.o., 387 71 Číčenice. Informace: Marek Rychlý, +420 383 381 168,602 275 261. Výroba - Tradiční zpracovatelé textilu, kůží a příbuzných 77 Kč Tradiční zpracovatelé textilu, kůží a příbuzných materiálů přadlák - předení, mykání stř.2623,stř.2624, stř.2625. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 77 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Jedná se o práci v textilní výrobě na úseku přádelny a mykání - riziko lokální svalové zátěže a hluku, POŽADAVKY: minimální výška - 170 cm ( z důvodu bezpečnosti při ovládání přacích a mykacích strojů), Nástup možný ihned., Dvousměnný provoz. Pracovní poměr na 1/2 roku s možností prodloužení na dobu neurčitou., POŽADAVKY: vzdělání SOU, po zaučení navýšení mzdy., VÝHODY: podnikové stravování, 25 dní dovolené, benefit za 100% dodržování pracovní doby, 7,5 hoidnová pracovní doba., KONTAKT: Vondrysová Anna Ing. Bc., tel.: 383605313, e-mail: anna.vondrysova@tonak.cz, osobně na adrese závodu každý den od 9:00 do 11:00.. Pracoviště: Tonak, a.s. závod strakonice, Heydukova, č.p. 1111, 386 01 Strakonice 1. Informace: Anna Vondrysová, +420 383 605 313.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vítání občánků 25. září ve Strakonicích.
21

Vítání občánků 25. září ve Strakonicích

Florbalový tým mužů Šumavanu Vimperk.

První turnaj florbalistů za tři body pro Vimperk

Nepropásněte! Prvňáčci ze ZŠ Krále Jiřího z Poděbrad

Strakonice - Na stránkách tištěných novin postupně představíme všechny děti z našeho regionu, které letos nastoupily poprvé do školy.

Závodníci si na Spartan Race na Lipně dali pořádně do těla

Lipno nad Vltavou - Jeden z nejpopulárnějších závodů překážkového běhání v extrémních podmínkách na světě se o víkendu konal na Lipně.

Tatran Střešovice naděloval ve Strakonicích

Strakonice - K utkání čtvrtého kola florbalového poháru České pojišťovny zavítal do Strakonic šestnáctinásobný vítěz Superligy Tatran Střešovice.

AKTUALIZOVÁNO

Cyklista při střetu s nákladním autem utrpěl těžké zranění

Soběslav - V úterý dopoledne se u Soběslavi na Táborsku stala vážná dopravní nehoda, která si vyžádala i přistání vrtulníku letecké záchranné služby. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT