Výsledkem je jeho v pořadí čtvrtá kniha, tentokrát s titulem Návrat na Rapa Nui, s níž se veřejnost premiérově seznámila na prezentaci a následné autogramiádě pořádané v rámci mezinárodního veletrhu cestovního ruchu Holiday World v Praze.

„V roce 2015 se v Berlíně konal světový kongres k Velikonočnímu ostrovu a v roce 2022 se bude slavit již zmíněné třísté výročí objevení ostrova. V této souvislosti jsem se rozhodl shrnou své poznatky získané za uplynulých třicet let výzkumu ostrova a výsledkem je nová kniha Návrat na Rapa Nui,“ řekl v této souvislosti Pavel Pavel a připomněl, že vedle jeho vlastních fotografií a ilustrací, kterých je zhruba 200, je titul doplněn také kresbami předních českých ilustrátorů a karikaturistů, které záhady Velikonočního ostrova inspirovaly. Například Jaroslava Kerlese, nebo Jiřího Slívy. „Je to nejvýpravnější knížka kreseb o Velikonočním ostrově, která na světě existuje,“ dodal Pavel Pavel.

Pavel Pavel se narodil 11. 3. 1957 ve Strakonicích. Vztah k romantice získal díky turistice, prázdninovému táboření a splouvání jihočeských řek. Podobně jej okouzlila dobrodružství cestopisů a tajemství nepoznaného vědeckofantastické literatury. V mládí se toužil stát malířem či sochařem. Vlivem nepřízně osudu se jím nestal a díky studiu na Vysoké škole strojní a elektrotechnické v Plzni naopak získal pragmatický pohled na svět. To všechno celkem záhy zúročil a překvapil veřejnost vlastní teorií, která vysvětlila tajemství záhadného transportu obřích kamenných soch moai na Velikonočním ostrově.

Jeho teorie zaujala norského badatele a slavného mořeplavce Thora Heyerdahla natolik, že jej zařadil do své expedice s úkolem zorganizovat experiment se skutečnou sochou přímo na vzdáleném tichomořském ostrově. Díky úspěšnému pokusu se Pavel stal známým a svou popularitu využil k založení vlastní transportní firmy. A ještě později také ke vstupu do komunální a krajské politiky.