Podle Kuby šlo o standardní pravidelné jednání. „Řešili jsme operativní věci, nic převratného, musíme předem počítat s tím, že na přelomu května a června některé ubytovací kapacity, které jsou v hotelích a penzionech, bude třeba v rámci turistické sezony uvolnit,“ popsal s tím, že některé ukrajinské uprchlíky bude nutné přesunout.

Jihočeský kraj je podle jeho slov na toto připraven. „V jižních Čechách může jít o pár stovek lidí, pro které máme i zajištěné ubytovací kapacity. Budeme to muset ale řešit v rámci celé republiky, kde může jít o jednotky tisíc lidí,“ vysvětlil.

Parkoviště budějovického Globusu slouží některým řidičům jako odstavné parkoviště.
Globus ztrácí v Budějovicích kvůli modrým zónám parkovací místa

Poslední dvě zasedání se točila také kolem romských uprchlíků, kteří potřebují specifický přístup. Ministr Vít Rakušan se rozhodl vyčlenit objekty, o jejichž zajištění a skupiny těchto uprchlíků se postará vnitro společně s romskými iniciativami. „To ale není problém Jihočeského kraje, ani dalších krajů, které na toto nemají kapacity,“ uvedl Martin Kuba.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) na Jihočeském letišti omezí provoz. „Budeme omezovat jeho činnost, abychom zbytečně nevynakládali prostředky, protože tudy už denně neprojde osm set uprchlíků, ale třeba jen stovka,“ uzavřel.