Ve městech i obcích se v těchto dnech uskutečňují oslavy výročí konce druhé světové války. Malé i velké přitom nejvíce lákají kolony historických vozidel a podobné akce. Posílejte do redakce Strakonického deníku zajímavé fotografie z těchto událostí. Nejlepší uveřejníme na stránce Čtenář – reportér, všechny pak v galerii na internetových stránkách. Pro inspiraci přinášíme snímky z několika akcí, na nichž byli přítomni redaktoři Strakonického deníku.

Kolonu historických vozidel mohli ve čtvrtek dopoledne obdivovat lidé na strakonickém Velkém náměstí. Klub 3. armády z Plzně se tu zastavil na své každoroční cestě u příležitosti oslav ukončení 2. světové války. Konvoj mířil z Plzně na americkou ambasádu do Prahy. Vojáci projížděli i přes Katovice, Volyni, Vimperk a do Plánice.

Průzkumný oddíl 4. Obrněné divize US Army se v sobotu střetl v Katovicích na mostě přes řeku Otavu s posledními zbytky německého odporu. Šlo ale pouze o vojenskou historickou ukázku z konce 2. světové války, kterou si místní připomněli výročí osvobození. „Vojáky jsme tu měli i loni, ale to pouze s ukázkou techniky. Letos jsme ještě přidali bitvu o most,“ řekl místostarosta obce Miroslav Kolářík. K podobnému střetnutí podle jeho slov v Katovicích nikdy ve skutečnosti nedošlo.