Mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán ale tuto informaci vyvrátil. „V žádném případě není v plánu úplné vypuštění vodní nádrže Orlík, což ostatně ani nedovoluje manipulační řád tohoto vodního díla,“ konstatoval Hugo Roldán.

Vysvětlil ale, že se na vodním díle Orlík plánuje rekonstrukce lodního výtahu pro malá plavidla. Ta by měla být zahájena ve třetím až čtvrtém čtvrtletí příštího roku a přibližně ve stejné době by měla být na Orlíku také zahájena výstavba doplňkového bezpečnostního přelivu. Celá stavba bude trvat dva roky. „Po dobu výstavby předpokládáme omezení provozu lodního zdvihadla na hrázi vodního díla Orlík. Nelze také vyloučit snížení hladiny ve vlastní nádrži v určitých fázích výstavby. Nicméně případný vliv na letní rekreaci se budeme snažit minimalizovat,“ vysvětlil Hugo Roldán.

Orlická přehrada u zvíkovského mostu přes Vltavu.
Lodě na břeh už majitelé nedostanou, hladina orlické přehrady je nízká

Dodal, že v každém případě letošní rekreační sezona a přinejmenším větší část sezony v příštím roce budou bez omezení.
Ohledně dopravy po silnici, která vede po koruně hráze, se předpokládá, že dojde k úplné uzavírce komunikace po dobu přibližně jednoho roku. „Optimální způsob řešení bude navržen a s dotčenými organizacemi a úřady projednán v rámci zpracování dokumentace pro stavební povolení a v rámci zajištění stavebního povolení,“ vysvětlil Hugo Roldán.

Předpokládá se, že budou navrženy objízdné trasy, úprava tras a harmonogram linkových autobusů i možné využití lávky pro pěší v obci Solenice. „O případných omezeních budeme veřejnost včas informovat na našem webu a facebookovém profilu ve chvíli, kdy bude stanoven přesný harmonogram výstavby,“ uzavřel Hugo Roldán.

Bývalý vorař Václav Husa na místech Novomlýnské elektrárny.
OBRAZEM: Z hlubin se vynořila zatopená „Atlantida“