Jak uvádí vedoucí divize autobusové dopravy ČSAD STTRANS Jaroslav Maryška, největší zpoždění nabral ranní autobus ze Strakonic na Vodňany, a to cca 45 minut. "Já jsem na autobus do Vodňan čekala asi půl hodiny, jela jsem k lékaři, ale pak jsem to vzdala a nebyla jsem jediná. Určitě za to mohl silný vítr," vysvětlovala si důvod, proč autobus nepřijel, mladá žena.

Podle Jaroslava Maryšky dopravu zkomplikovaly popadané stromy v Nebřehovicích. "Ale problémy dispečeři hlásili nejen tam, ale prakticky z celého okresu, například i ve směru na Lhotu pod Kůstrým. Na jednom místě se nám stalo i to, že chtěl autobus spadlý strom objet, ale nešlo to, protože za ním už silnici blokoval další strom,“ popsal střípky z dopravy Jaroslav Maryška.

Jestli bude řádění orkánu situaci v dopravě dále komplikovat, ukáže až čas. „Dopoledne moc spojů nejezdí, až zase kolem poledne, tak uvidíme,“ dodal.

Cizí střecha se při orkánu Sabine utrhla a napáchala škody v Budvaru
SLEDUJEME ON-LINE: Orkán zanechá řadu domácností bez proudu přes noc

Na Bavorovsku jsou v terénu dobrovolní hasiči, kteří se starají o několik popadaných stromů. „Jeden zákrok měli v Krajníčku a také v parku na Netolické ulici spadl strom. Další jsme našli vyvrácený u potoka, ale vše to bylo zatím mimo silnice, ty jsou průjezdné,“ uvedl starosta Bavorova Miroslav Fenc.

Každou minutou naskakují do statistik hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje další a další události, které přináší orkán Sabine. Na Strakonicku jich zatím tisková mluvčí profesionálních hasičů Vendula Matějů potvrdila celkem 45.

Orkán Sabine na Královéhradecku. Spadlý strom u obce Spy
Bouře Sabine si vyžádala jednu oběť. Bez proudu byly tisíce domácností

„Naprostá většina událostí jsou popadané stromy. Kromě toho zajišťovali hasiči uvolněné plechy nebo části střech v Drachkově a ve Strakonicích v ulicích Mírová, Zahradní a Budovatelská,“ popsala řádění vichru Vendula Matějů.