Loňské uvedení mělo podle šéfa opery Tomáše Ondřeje Pilaře velký úspěch. „S Prodanou nevěstou se do Holašovic vracíme přesně po roce, a to zejména proto, že naše loňská vyvolala neuvěřitelné, až bych řekl frenetické nadšení nejen mezi diváky, kteří zaplnili představení do posledního místa, ale i od diváků, kteří se bohužel už vloni nedostali, protože nebylo místo, kteří nám ve velkém volali a psali, že by skutečně chtěli ten zážitek vidět,“ říká potěšeně šéf opery. Pokud jste představení už viděli loni, letos bude přece jen jiné. „Vracíme se ještě trochu s větší parádou. Nechali jsme si ušít celou kompletní sadu originálních blatských krojů, ve kterých budeme Prodanou nevěstu hrát,“ vysvětluje. Dostane se na celý soubor, krojových kostýmů bude 120. Proč právě blatský kroj? „Jedná o nejzdobnější kroj na celém území Čech. Jsou to kroje neuvěřitelné krásy, a jemnosti, jejich klíčovými prvky jsou například krásné krajkové zástěry, nebo takzvané pleny, které se nosily přes hlavu, nebo živůtky vyšívané rybími šupinami,“ vysvětluje. Pracovala na nich kostýmní výtvarnice Dana Haklová, která spolupracovala s etnografy ze soběslavského muzea, a tak vznikly skutečně autentické kroje. Jejich přípravy trvaly celý rok.

Třída Rudé armády, dnes Rudolfovská, domy č. 1 a 3, první zleva bývalý hostinec U Brabců. Foto ze sbírky fotografií a pohlednic Jiřího Dvořáka poskytl Státní okresní archiv České Budějovice.
Takhle vypadaly Budějce. Víte, kde byla třída Rudé armády?

Tomáš Ondřej Pilař chtěl zasadit diváky doprostřed venkovského života, proto zvolil Holašovice, jejichž domy byly postaveny navíc ve stejném období jako Prodaná nevěsta vznikla. „Jsem velice vděčný za to, že se na přípravě toho projektu podílejí i obyvatelé obcí Holašovice a Jankov například i tím, že nám zapůjčují mnoho ze svého mobiliáře, který mají sami doma, nebo že nás zkrátka nechají převlékat se doslova u sebe v kuchyni,“ dodává Tomáš Ondrej Pilař. Oba koncerty uslyšíte pod taktovkou dirigenta Davida Švece, roli Mařenky zazpívá držitelka Thálie Ivana Veberová, Peter Berger se představí jako Jeník. Prodanou nevěstu Tomáš Ondřej Pilař režíroval za svůj život už šeskrát, tato se ale podle něj povedla nejvíce. „Když jsem ji viděl loni, prožil jsem absolutní štěstí a radost z dokonalé krásy, protože to je něco nepopsatelného,“ dodává.

Podívejte se na snímky z generální zkoušky: 

Znovu se opera podívá také na zámek Blatná, s nímž se v minulých letech spolupráce osvědčila. Majitel zámku Stefanos Germenis-Hildprandt rád podpořil, aby bylo umění lidem dostupné. Právě dobu prvních členů rodiny Hildprandt v Blatné chtěl zohlednit šéf opery Tomáš Ondřej Pilař, který zvolil Händlovu pozdní tvorbu. „Vrcholem koncertu Händl! bude uvedení Hudby ke královskému ohňostroji, skladby, která byla určena těm nejvelkolepějším z nejvelkolepějších, i se samotným ohňostrojem,“ přibližuje Tomáš Ondřej Pilař. Těšit se můžete tedy na rekonstrukci originální barokní podívané. Ohňostroj pro Jihočeské divadlo připravil specialista Jiří Hons. „Celý tento koncert bude určitou reminiscencí na šlechtické slavnosti doby vrcholného baroka,“ přibližuje Tomáš Ondřej Pilař a dále vysvětluje: „Diváci budou sedět na tribuně uprostřed anglického parku zámku Blatná, ze které přehlédnou nejen samotnou zahradu, park s jeho nádhernými vodními plochami, ale uvidí i samotný krásně iluminovaný zámek, který bude samozřejmě ve finále tohoto večera ozdoben právě tím barokním ohňostrojem.“ Na koncertě se představí například sólisté Markéta Cukrová nebo Karolína Janů pod taktovkou nového šéfdiritenta Davida Švece. Účinkovat bude orchestr a sbor opery Jihočeského divadla. Přijďte v pátek a v sobotu 26. a 27. srpna. Na zámek se Tomáš Ondřej Pilař vrací rád. „Je to přenádherné místo, kde se můžeme v podvečer setkat a vychutnat si umění tak, jak ho zřejmě zažívali lidé ze šlechtických rodů před třemi čtyřmi stoletími,“ myslí si.