Mluvčí českobudějovických strážníků Věra Školková uvedla, že usnesením vlády České republiky je zakázaný volný pohyb osob na území celé ČR mimo jiné s výjimkou pobytu v přírodě nebo parcích. "I tady však platí, že není dovoleno vytvářet velké skupiny osob na jednom místě. Proto nabádáme občany, aby si vybírali své cíle mimo turisticky atraktivní místa. Zkušenost nám ukazuje, že mnohdy se zde setkají velké skupiny osob, což je v současné době šíření koronaviru nežádoucí," shrnula mluvčí.

Pohled na dům ve Velkém Ratmírově na Jindřichohradecku, kde se v sobotu 21. března odehrála tragédie. Vyšetřování vraždy ještě večer připomínala policejní páska.
Karanténa může podporovat konflikty a tragédie

Dále popsala, že od 19. března 2020 se jako další opatření proti šíření nového koronaviru přidala povinnost nošení ochranných prostředků dýchacích cest při pohybu a pobytu na všech místech mimo bydliště – to znamená, na veřejnosti.

Uvedla také, že k ochraně nosu a úst je možné využít respirátor, roušku, ústenku, nebo je možné využít šátek, šál, nebo jiné prostředky, které brání šíření kapénkové infekce.

Jihočeští záchranáři natočili video.
Humorem proti viru: tančící záchranáři, k výzvě se přidali zdravotníci a hasiči

"Z důvodu značného nárůstu oznámení o porušování výše uvedené povinnosti apelujeme na veřejnost, netelefonujte na tísňovou linku 156 v případech, že zahlédnete osobu bez roušky například na balkoně, terase nebo oploceném pozemku patřící k bydlišti dotyčného," reagovala.