Proměna bývalé vojenské správy v ulici Komenského na depozitáře Muzea středního Pootaví už je 
v plném proudu. Do konce ledna chtějí mít muzejníci hotové stavební úpravy tak, aby se tam už od února mohly stěhovat sbírkové předměty.

Více k tomu řekla ředitelka muzea Ivana Říhová. „Máme připojení na elektřinu, teplo a vodu. Brzy bude hotová oprava podlahových krytin v prvním patře," uvedla. Tam by v budoucnu mělo mít místo výtvarné umění. Většina úprav by měly být běžné stavební práce, přesto přijdou na téměř tři sta tisíc korun. Ty bude platit pronajímatel, tedy muzeum, jehož zřizovatelem je Jihočeský kraj.

Muzeum středního Pootaví dostalo objekt do pronájmu více než po roce, kdy ho město získalo zpět do svého majetku od ministerstva obrany. O tom rozhodli radní v polovině srpna. Informaci už dříve potvrdila mluvčí radnice Markéta Bučoková. „Muzeum bylo jediným zájemcem," doplnila tehdy. K podpisu nájemní smlouvy došlo v září.

Podle slov Ivany Říhové by ke stěhování mělo po dokončení stavebních prací docházet postupně a do budovy 
v ulici Komenského by se měly dostat všechny uložené předměty od fotografií třeba až po loutky. Počítáno je kromě samotného depozitáře 
i s konzervátorskou dílnou či badatelnou.

Depozitář muzea opustí hrad i budovu v ulici Husova

Muzeum středního Pootaví má ve svých depozitářích celkem asi 35 tisíc sbírkových předmětů. Ty se do prostor, které měli k dispozici dosud, vejdou jen tak tak. Často jsou uloženy nepříliš vyhovujícím způsobem – leží na sobě a podobně, což je také značně nepřehledné. Na přestěhování depozitářů do objektu v ulici Komenského tedy muzejníci čekají jako na smilování.

Tento stav potvrdila ředitelka muzea Ivana Říhová. „V depozitářích je dnes skutečně naprosto plno," řekla. Na hradě by se mělo jednat o jednu místnost. „Do ní se po odstěhování sbírkových předmětů rozšíří expozice věnovaná maltézským rytířům," doplnila. Další část depozitáře je zatím v budově v ulici Husova, kde také sídlí pobočka Šmidingerovy knihovny. „Tamní prostory pro sbírkové předměty nejsou příliš vhodné. Například v suterénních prostorách je pro naše potřeby docela vlhko," vysvětlila Ivana Říhová.

Budovu bývalé okresní správy v ulici Komenského získalo město do svého vlastnictví více než před rokem. Bylo to bezmála rok poté, co podávalo státu žádost o její navrácení. Takový bezúplatný převod nevyužívaného majetku státu do vlastnictví města tehdy nově umožnil zákon. Ani při žádosti ani při převodu ale nebylo tehdejšímu vedení radnice jasné, co přesně s objektem bude dělat.

Než se do objektu v ulici Komenského nastěhovali vojáci, sloužil jako radnice Nových Strakonic. To dokazuje i erb, který je dosud na fasádě vidět. Armáda zabrala budovu v 50. letech. Okresní vojenská správa tady byla zrušena při reorganizaci po roce 2000. Od té doby nebyl objekt využívaný a chátral.