Hořící trosky vojenské stíhačky, plameny šlehající z panelového domu, hustý kouř, houkání sanitek a vyděšené tváře. Scény připomínající válečný film. Bohužel, jednalo se o realitu pondělního dopoledne 8. června před dvaadvaceti lety.

A co této události předcházelo? V ranních hodinách se na vojenské letiště v Plané u Českých Budějovic vracela dvě vojenská stíhací letadla typu MIG-21 z víkendového leteckého dne v Pardubicích.

Při požáru zasahovalo 138 hasičů z 19 sborů s veškerou svou technikou. Na majetku obyvatel sídliště vznikla škoda zhruba 25 milionů korun.

Při leteckého manévru, který piloti prováděli ve vzdušném prostoru v blízkosti městské zástavby, se oba stroje srazily. Po srážce letadel se jejich piloti úspěšně katapultovali a neovládané stroje se zřítily k zemi. Jedna stíhačka dopadla na silnici v těsné blízkosti konečné zastávky městské hromadné dopravy na českobudějovickém sídlišti Vltava. Ještě před dopadem stroj strhl trolej a po dopadu vybuchl. Trosky byly rozmetané daleko. Některé kusy zasáhly i panelový dům.

Trosky stíhačky, která dopadla poblíž rozestavěného rodinného domku v Českém Vrbném. Zdroj: Archiv

Druhá stíhačka dopadá na zahradu u rozestavěného rodinného domku v místní části Budějovic v Českém Vrbném.

Letadla spadla 8. června 1998.Zdroj: ČTK

Jako kdyby to bylo dnes, si vybavoval událost také Martin Volný, který bydlel v Krčínově ulici v sedmém patře a pád letadel sledoval přímo z okna. „Nejdřív jsem slyšel výrazný hukot. Připomínalo mi to dokumentární filmy z války, kde letadla shazovala bomby. Běžel jsem k oknu a viděl jsem letadla hned po srážce, jak se oddělila, a jedno dopadlo na dům v Otavské ulici," popsal Deníku s tím, že okamžitě zavolal záchranku, hasiče a vyrazil ven.

Při požáru zasahovalo 138 hasičů z 19 sborů s veškerou svou technikou. Na majetku obyvatel sídliště vznikla škoda zhruba 25 milionů korun. Zdroj: archiv

„Všechno hořelo, lidi byli v šoku, já docela taky. Člověka jako první napadne, že je válka," vyprávěl Martin Volný. Lidi se snažili v panice dostat do domů pro věci, někteří plakali a nebyli schopni vyjádřit ze sebe slovo. Jiní vyprávěli, jaké měli právě štěstí. „Jeden pán chtěl jít s košem, ale v poslední chvíli si to rozmyslel. Na jejich kontejner pak dopadly trosky letadla," vzpomíná Martin Volný, jenž později sbíral podpisy do petice, která požadovala havárii řádně prošetřit, a také svědčil u civilního soudu s piloty.

Oběma vojenským pilotům uložil nakonec okresní soud téměř dvouleté vězení s podmíněným odkladem na dva roky.

Při požáru zasahovalo 138 hasičů z 19 sborů s veškerou svou technikou. Na majetku obyvatel sídliště vznikla škoda zhruba 25 milionů korun.
8. červen: Výročí srážky dvou stíhaček nad sídlištěm

Na místo události se tehdy jako první dostavila jednotka z centrální požární stanice, a to v v 09.37 hodin. "Po příjezdu na místo zásahu bylo zjištěno, že se jedná o rozsáhlý požár v zástavbě obytných domů, hoří několik bytových jednotek v jednotlivých vchodech domu a požár se šíří do vyšších pater. Na parkovišti před zasaženým domem hořely osobní automobily. Celý prostor byl silně zakouřen hustým černým dýmem a mezi obyvateli sídliště vládla značná panika," popisuje se ve zprávě hasičů na portálu pozary.cz.

Zdroj: Youtube

Ihned po příjezdu první jednotky obyvatelé upozorňovali hasiče na přítomnost osob ve vyšších patrech zasaženého domu. Velitel zásahu okamžitě povolal výškovou techniku, vyhlásil zvláštní stupeň požárního poplachu. Vzhledem k silnému zakouření, jak v jednotlivých vchodech domu, tak i v okolí, byl hasební zásah veden v dýchacích přístrojích a na místo události byl povolán protiplynový vůz. Postupně bylo z vyšších pater domu evakuováno celkem jedenáct osob, z toho někteří za pomoci evakuačních masek.

V pondělí 8. června 1998 se dvě vojenské stíhačky srazily v mracích nad Českými Budějovicemi. Jejich trosky dopadly na sídliště Vltava. A rozpoutalo se peklo.Zdroj: Archiv Deníku

Jihočeské listy jetě týž den vydaly speciální vydání k události. Fotky najdete v galerii u článku.