Většinou jsou zaměstnáni v gastronomii (232), ve výrobě (203) nebo jako sklizňoví pomocníci (184). Pouze čtyři pracují ve zdravotnictví a v pečovatelství. Tyto obory přitom naléhavě hledají zaměstnance. "Mnoho Ukrajinců absolvovalo k tomu vhodné vzdělání a má zkušenosti," říká Iris Schmidtová ze zemského servisu pracovního trhu. "Teď jde o to tuto kvalifikaci jim co nejdříve odborně uznat."

Výstava o Francku

Bavorský premiér Markus Söder zahájí v úterý 24. května odpoledne v barokní oranžérii z 18. století v Ansbachu bavorskou zemskou výstavu. Nese titul "Typicky francké?". Na 150 exponátech ukazuje různost historického území devíti franckých regionů. Těžištěm je doba mezi středověkem a rokem 1800, ale s vazbami na současnost, řekl vedoucí výstavy Rainhard Riepertinger z Domu bavorské historie.

Expozice si také pohrává s klišé a předsudky o Francku, píše Donaukurier. Objasňuje skutečnosti kolem zdejšího piva, vína, klobás, pečiva, dialektu atd. "K výrazným exponátům ale patří mimo jiné kopačka s nylonovými vyměnitelnými kolíky z Herzogenaurachu, kterou norimberský střední útočník Max Morlock dal na mistrovství světa 1954 v Bernu ve finále první gól. K vidění je také pistole, ze které vypálil atentátník v roce 1874 v lázeňském Bad Kissingenu dva výstřely na říšského kancléře Otto von Bismarcka." Výstava bude otevřena denně od 9 do 18 hodin do 6. listopadu. (www.hdbg.de) 

Kopačka vpravdě historická.Kopačka vpravdě historická.Zdroj: Deník/DK/Adidas

Narušit chod všedního dne...
Od sousedů: Aktivisti se znovu přilepili k silnici. Za záchranu klimatu

Obří kolo k přespání

Jedna z kabin vídeňského obřího kola v Prátru ve výšce 65 metrů se dočasně promění na unikátní hotelový pokoj, sdělil našemu webu Martin Landa z Eurocommu Praha.

Přenocovat v něm bude moci vítězná dvojice ze soutěže ke 125. výročí této atrakce. Podmínkou účasti je vyplnit registrační formulář na webu soutěže https://roomwithaview.forreal.at a začít na instagramu sledovat účty této atrakce a spolupracujícího hotelu. Výherce určí náhodný generátor čísel a budou kontaktováni 1. června.

Samotný výlet proběhne od 23. do 26. června. Balíček pro výherce navíc zahrnuje zpáteční leteckou cestu do Vídně, další dvě přenocování v blízkém hotelu, gala večeři v jedné z restaurací v Prátru, tříchodovou večeři v gurmánské kabině obřího kola a nechybí ani jízdenky na MHD a vídeňská turistická karta.

Zúčastnit se může každý plnoletý bez ohledu na domovskou zemi.

U Krajského soudu v Českých Budějovicích pokračuje hlavní líčení v případu drogového bosse z Vimperka na Prachaticku známého pod přezdívkou Satan.
Drogového bosse Satana z Vimperka soud poslal na devět let do vězení

Češi kradli ve velkém

"Vyšetřovatelé hornorakouské kriminálky objasnili krádeže osobních aut ve velkém," píší OÖN. Češi ve věku 42 a 36 let měli spáchat 20 vloupání a krádeží aut v Horních a Dolních Rakousích a v Salcburku s celkovou škodou 230 000 eur. Převážně se k činům doznali.

"S těmito případy může souviset i v dubnu objasněná série krádeží aut," uvádí list. "Oba obvinění se v noci na 7. duben vloupali do firmy v okrese Wels-venkov a kromě nářadí a IT odcizili dvě auta v hodnotě 80 000 eur. S luxusními vozidly odjeli do Steyru, odcizili v prodejně s koly tři bicykly v ceně kolem 14 000 eur, naložili je do ukradených aut a ujížděli do Čech. Jeden z nich upoutal pozornost policie tak razantní jízdou, že nebyl k zastavení.

Druhý den chtěli oba Češi s pomocí klíče, který sebrali při vloupání 7. dubna, odcizit odstavené auto. Pokusili se ujet policii, přičemž zranili jednoho muže hlídky a poškodili její vůz. Přesto byli zatčeni.

Ve stejném měsíci hornorakouská policie objasnila také sérii krádeží aut, které má na svědomí skupina čtyř Poláků ve věku 26-37 let. Mezi oběma sériemi by mohla být souvislost," pokračují OÖN a dodávají: "Díky dobré spolupráci s českými orgány bylo možné obě osobní auta ukradená ve Welsu-venkově najít, zajistit a vrátit poškozeným."