Prezident přibalil fotku.Prezident přibalil fotku.Zdroj: Deník/ RedakceApeluje v něm: "Prosím, neztrácejte naději na spolupráci se zeměmi Evropy - myslím, že by to bylo dobré pro nás všechny." V těchto dnech dostal odpověď, tři knihy o Rusku a fotografii politika s autogramem. Tak si to v dopise přál.

Nevšední korespondenci zaznamenalo ruské velvyslanectví ve Vídni na facebooku. "Děkujeme Matthäusovi za tento pěkný a vysloveně zajímavý dopis. Rusko trvale zůstává otevřeno dialogu se všemi, kteří mají zájem o spolupráci v zájmu zdraví, blahobytu a pokroku," stojí na webu. "Na žádost Matyáše mu byla zaslána fotografie prezidenta Ruska s osobním autogramem. A také několik knih o Rusku a Moskvě, které mu pomohou rozšířit znalosti o naší zemi a zlepšit ruský jazyk."

Deník OÖN připomíná, že gesto z Horních Rakous oživilo vzpomínky na studenou válku. V roce 1982 napsala 10letá Američanka Samantha Smithová po míru volající dopis generálnímu sekretáři Komunistické strany Sovětského svazu Juriji Andropovi a byla v SSSR oslavována jako velká mírová aktivistka, uvádí list. Ve středu večer napsal v onlineovém vydání deník Moskevský komsomolec, že se v Rakousku našel desetiletý následník Samanthy Smithové.

Faksimiledopisu desetiletého.Faksimiledopisu desetiletého.Zdroj: Deník/OÖN

OÖN zřejmě interpretují ruský mládežnických deník: "V dopise projevuje školák starost z masivně militaristického vystupování Číny a USA. ,To mne zneklidňuje a myslím, že by Rusko a Evropa měly spolupracovat pro bezpečnost,´ napsal Matthäus."

Postěžoval si, že země Evropy, jak mu jeho rodiče říkali, to Rusku zrovna neulehčují a jsou často orientovány spíše na USA než na souseda Rusko. Ví, že jako desetiletý nemůže svět změnit. Apeluje ale na Putina, aby neztrácel víru v Evropu. "Chci vám také říci, že je v Evropě mnoho lidí, kteří se k Rusku stavějí přátelsky a kteří by si přáli užší partnerství," napsal.

Vybírají si vakcínu

Zájemce o očkování proti covidu u servisu města Vídně si může sám vybrat vakcínu, napsal Volksblatt. K mání jsou BioNTech/Pfizer, Moderna a Johnson & Johnson. Pro mladší 18 let je ovšem povolen jen BioNTech/Pfizer, poznamenává list. Ve městě bylo do úterního večera očkováno 1,07 milionu lidí, tedy asi 56 %. Plně imunizováno je 833 000 osob (43 % obyvatelstva).

Dost čilá hranice

Pohraniční policie Freyung bilancovala svou činnost v uplynulých měsících, zaznamenala PNP.

Tak 3. května odhalila ilegální transport zvířat z Česka. "54letý český řidič převážel v kufru auta devět želv vodních nacpaných do plastikového boxu, dvacet ropuch umístěných do sáčků na led a deset mloků ve dvou jednolitrových láhvích. V sáčku naplněném vodou plavaly dvě okrasné ryby, ve sklenici od okurek několik žab. Všechny tyto nádoby stály na dvou želvách, sedících v platikovém boxu na hoblinách," popisuje list.

"Řidič uvedl, že zvířata ze zooobchodu chce vézt do svého stálého bydliště ve Švýcarsku. Protože k převozu ale neměl žádné doklady, byla zvířata předána do péče veterinárního úřadu a přepravce začal být stíhán za porušení zákona na ochranu zvířat. Musel také složit kauci tisíc eur," uzavírá PNP. 

Přes hranici jezdí leccos…Přes hranici jezdí leccos…Zdroj: Deník/PNP

Bavoři se učí česky

V Tassilo-gymnáziu v Simbachu na Innu v tomto školním roce podruhé po 2017/18 nabízeli výuku češtiny, napsala PNP.

Do projektu Euregia Bavorský les - Šumava - Dolní Inn "Společná řeč - společná budoucnost" se zapojilo třináct žáků osmých a devátých tříd. Dvě hodiny v týdnu se na dobrovolném základu učili česky, a jak říká ředitel školy Edgar Nama, projekt byl opět velmi dobře přijat. Také učitelka Kateřina Chasanová jako rodilá mluvčí byla velmi spokojena se svými svěřenci: "Jsem překvapena a nadšena zájem žáků v Tassilu o učení," cituje ji PNP.

Skupina se vedle učení slovíček a gramatiky zabývá tématy všedního života, ale i tradicemi sousední země. "Žákyně Nadine shledává skvělým, že probírají zvláštní zvyky," pokračuje list a cituje dívenku: "Nevěděla jsem, že Velikonoce v Čechách slaví jinak. Tam jsou totiž ženy něžně ,vypláceny´ vrbovými větvičkami, aby tak na ně přešla životní síla proutí…"

Součástí projektu je tvorba videa a mailu v češtině žákům partnerského gymnázia v Budějovicích. "Často tak vznikají dokonce pravidelné e-mailové kontakty," konstatuje PNP.

Na snímku jsou účastníci projektu s ředitelem gymnázia Edgarem Namou vlevo a učitelkou češtiny Kateřinou Chasanovou vpravo.

Učili se trošku česky.Učili se trošku česky.Zdroj: Deník/PNP

Po Rakousku jede klasika

Ennstal Classic oltimerů se zastavila v Bad Ischlu. V lázeňském parku pozdravil "dvojník" císaře 227 týmů z 20 národů, nechyběly hvězdy jako Marc Webber, Dieter Quester nebo Raouno Aaltonen. V pátek má soutěž na programu maraton. První jezdec sjel z rampy v Gröbmingu v 8 hodin, ve 13.30 by měl vyjíždět z Waidhofenu, ve 14.25 ze Steyru, v 16.45 je čekají na náměstí v Liezenu, cíl bude v 18.15 opět v Gröbmingu. Tam bude v sobotu od 13 hodin Porsche Design Grand-Prix; účastníci se "vystaví" v centru od 9.30. Rallye by měl jet jediný Čech Josef Kouba s rakouským partnerem Heinzem Höschem se startovním číslem 110 na Austinu Healey 3000 z roku 1960 se 120 koňmi… 

Rallye oldtimerů v Bad Ischlu.Rallye oldtimerů v Bad Ischlu.Zdroj: Deník/OÖN

Čekají milion a půl

Horní Rakousy očekávají, že letos v létě přesáhne počet jejich obyvatel půldruhého milionu, píší OÖN. V roce 1900 tady žilo 810 854 lidí, roku 1950 už 1,1 milionu. Několik let ale klesá množství osob s rakouským občanstvím mezi nimi. Nejvíc, 1 300 563, jich bylo v roce 2007, loni už jen 1 292 851. V posledních 60 letech se více než zdesetinásobil počet občanů této spolkové země s jiným pasem - roku 1961 jich napočítali 16 450. Roku 2002 jich bylo poprvé přes 100 000, loni 200 056.

Věž k seskočení

Ve čtvrtek slavnostně otevřeli "věž volného pádu" Voltrum v Bayern-Parku v Reisbachu (okres Dingolfing-Landau). Se 109 metry je nejvyšší svého druhu v jižním Německu. Nabízí 93 metry pádu rychlostí až 113 km/h. Stavět ji začali v září 2019 z více než 30 tun stavební oceli a 230 kubíků speciálního betonu.

Otevřeli věž volného pádu.Otevřeli věž volného pádu.Zdroj: Deník/PNP