Nádrž před rekonstrukcí.Nádrž před rekonstrukcí.Zdroj: Markéta Bučoková, PR městaNádrž pocházející z šedesátých let minulého století již byla v takovém stavu, že jedině komplexní rekonstrukce mohla zajistit její další plnohodnotné využití a to především jako zásobárny hasičské vody. "Kvůli zanesenému nátokovému potrubí se do nádrže dostávalo minimum vody. Svahy a dno byly vyloženy železobetonovými panely, které dosáhly obrovské degradace, kvůli čemuž propouštěly vodu," řekla tisková mluvčí radnice Markéta Bučoková.

Nově tedy vznikly z přírodního lomového kamene stěny nádrže a dvě přístupová schodiště. Dno nádrže bylo zčásti zpevněno panely s přebetonováním a zbývající část zpevnila železobetonová deska litá na štěrkopískový podsyp.

Nové výpustné zařízení nahradilo staré nefunkční a na jihovýchodní části nádrže vznikl nový bezpečnostní přeliv, který je schopen převádět povodňové průtoky a zajistit tak ochranu před zatopením obce.

MUDr. Michal Pelíšek.
Strakonické OČKO začíná s očkováním dětí od 5 do 11 let

Rekonstruovaná nádrž zajistí retenci povrchových vod v krajině, zvýšení zásob užitkové vody, ozdravení životního prostředí, estetiku krajiny a obce a v neposlední řadě i ochranu před povodní. Na jaře příštího roku se počítá s dodáním ornice do okolí nádrže a zatravněním.

Stavbu dodavatelsky zajišťovala společnost IRO stavební, s.r.o., Český Krumlov, která se ve Strakonicích podílela na stavbě protierozních opatření v Předních Ptákovicích v červenci roku 2018.