Ještě posledními tahy dokončuje malíř Libor Škrlík nádherné nástěnné malby plné radosti a veselí. Od včerejšího dne tak vybočují čekárny ambulance dětského oddělení nemocnice z normálu a šedi. Nadační fond Zdeňky Žádníkové se zde dětem a personálu postaral o hezky veselé prostředí.

Zdeňku Žádníkovou Volencovou znají lidé především díky roli v seriálu Velmi křehké vztahy, dříve Rodinná pouta. O jejím nadačním fondu ale už tolik povědomostí nemají. „Šlo v podstatě o náhodu. Viděla jsem úžasný dětský nábytek Libora Škrlíka, a protože jsem sama dítě, vše jsem koupila. Pak mne napadlo založit nadační fond," řekla včera ve strakonické nemocnici známá herečka.¨

Práci ve strakonické nemocnici si malíř Libor Škrlík pochvaloval. „Lidé z nemocnice jsou velmi vstřícní a hodně námětů vzniklo od nich," uvedl. Vyzdvihl především nároky vrchní sestry Hany Furišové. „Na poslední chvíli mne donutila domalovat lana u lanovky. Honila mne jako psa, ale bylo to k dobru věci," dodal.

Jedná se již o čtvrtý počin výzdoby zmodernizované strakonické nemocnice, který má na svém kontě Nadační fond Zdeňky Žádníkové.
Podle ředitele nemocnice Tomáše Fialy se dosavadní spolupráce s nadačním fondem osvědčila. V nedávné minulosti výtvarná výzdoba dala tvář dětskému oddělení, neurologickému a gynekologicko porodnickému oddělení. „Prostředí hraje při každém pobytu zejména malého pacienta v nemocnici významnou roli. A když je dotvářeno veselými malbami evokujícími jejich svět her, hraček a pohádek, je příjemné a důvěryhodné," vyzdvihuje nezanedbatelný přínos projektů nadačního fondu.

Netradiční prostředí ocenil především primář dětského oddělení Martin Gregora. „Už jen samotná skutečnost, že dítě je v nemocnici, je stresující. Vše, co pomůže napětí a bolest zmírnit, je vítané," uvedl mimo jiné.

Výtvarné dílo podpořil Jihočeský kraj částkou 20 tisíc korun a náměstkyně hejtmana Ivana Stráská převzala záštitu. Dalších 42 tisíc korun přidala soukromá společnost podporující činnost Nadačního fondu Zdeňky Žádníkové.