Mezi nejcennější dnešní památky této obce patří fara a kostel, obojí velmi starobylé. Řád benediktinů v obci založil nejprve farní kostel, následně vznikla vesnice a posléze dvorec.

Kostel sv. Vavřince

Jedná se o velmi historicky cenný, raně gotický kostel ze 13. století. Pod jeho dlažbou jsou pohřbeni příslušníci šlechtických rodů a někteří zde působící kněží. Do dnešních dnů se zachoval putimský zvon zvaný Ondřej z roku 1553, několik dalších zvonů bylo za válek zrekvírováno. Kostel je dvoulodní a v době husitských jednu z jeho lodí užívali katolíci a druhou utrakvisté.

Ke kostelu přiléhá hřbitov, který má také velmi zajímavou historii. Je prý starší než samotný kostel. Mezi známé osobnosti, které zde byly pochovány, patří například proslulý putimský sedlák Jan Cimbura. Dále zde nalezneme místo posledního odpočinku strýce chodského spisovatele Jindřicha Šimona Baara, který na zdejší faře působil jako kněz, a jeho matky, spisovatelovy babičky. J.S. Baar na putimské faře trávíval za svých studentských let prázdniny. Zde poznal putimského sedláka Cimburu a později ho zachytil ve svém proslulém stejnojmenném románu.

Práce je a bylo ve mlýně vždy dost.
Hoslovický mlynář má stále duši malého kluka. Pro děti si nachystal bojovku

Vzadu za kostelem se nachází také kostnice, kde jsou uloženy ostatky vojáků zahynulých ve válce o rakouské dědictví.

Budova fary

Putimská fara leží západně od kostela. Dle výzkumů byla nejprve tvrzí některého z šlechtických rodů, kteří zde sídlili, patrně Vrábských. Tento dávný rod věnoval tvrz k církevním účelům. Fara byla přestavována v gotice, renesanci i baroku, ale uchovala si původní dispozici, klenby i prvky. Významnou přestavbou prošla v 16. stol, původně přízemní budova tehdy získala patro. V době husitských válek na faře duchovní správu vykonávali správci husitští i luteránští. Za 30leté války byla fara zpustošena, dlouho neobydlena. K obnově došlo až roku 1754. Fara byla bohatá, vlastnila pozemky, což byl dar původního majitele. K faře náleží rozsáhlý dvůr se stájemi, který na východě uzavírá stodola. K budově také přiléhá farní zahrada. Uvnitř objektu je zvláště cenný prostor síně, který je zaklenut křížovou klenbou, také valená klenba nacházející se v komoře, kuchyni i sklepě.

Ještě před několika desetiletími byl farní areál ve špatném stavu. Protože se jedná o cenný památkový objekt, budova prošla generální opravou, je to na jejím dnešním vzhledu opravdu znát. Při těchto opravách proběhl i archeologický výzkum, který potvrdil starobylost celého objektu a přinesl zajímavá historická svědectví.

Příznivci Duhy

Koncem měsíce srpna se v prostorách dvora putimské fary konalo každoroční setkání příznivců dětského časopisu Duha. Součástí programu byla návštěva kostela, mše koncelebrovaná papežským nunciem, soutěž pro děti s plněním různých úkolů, tvořivé dílny a na závěr divadelní představení Víti Marčíka st. Kdo někdy představení tohoto svérázného divadelníka shlédl, určitě se mnou bude souhlasit, že se jedná o nezapomenutelný zážitek. Dokáže totiž zaujmout malé i velké diváky.

Mateřská školka pro dvou až tříleté děti ve Vodňanech.
OBRAZEM: Podívejte se, co čeká na prcky ve Vodňanech. Není to krása?

Výprava do Putimi přinesla nejen bližší seznámení s historií této půvabné jihočeské obce, ale díky připravenému programu také spoustu zábavy a rozptýlení.

Jitka Pavlíková, Strakonice