V lokalitě, kde obec vybudovala stavební parcelya dnes tady vyrůstají nové domy, se podařilo nalézt několik žárových hrobů. „Většinou byly silně porušené. Ve dvou případech ale šlo o zachované nepoškozené hroby, ze kterých se podařilo vyjmout celé neporušené nádoby,“ popisuje archeolog Prácheňského muzea Tomáš Hiltscher, který je součástí týmu provádějícího zde výzkum.

Archeologové na místě začali pracovat už v roce 2012, kdy zde obec připravovala inženýrské sítě pro rodinné domy. Tehdy na pozemcích v jižní části Albrechtic nad Vltavou nalezli v takzvaných žárových hrobech keramické nádoby, zbytky bronzových jehlic či skleněný korálek. Kromě toho objevili také zbytky mohyly z doby halštatské, tedy přibližně ze 7. až 5. století před naším letopočtem.

Zhruba před dvěma měsíci se archeologové na místo vrátili, aby pokračovali v odkrývání velkého pohřebiště. Několik týdnů zde ještě stráví. I když se naleziště nachází na parcele, na které má stát dům, průzkum stavbu nezdržuje. „Majitel ještě čeká na stavební povolení,“ vysvětlil archeolog.

Právě díky budování parcel a inženýrských sítí se podařilo naleziště objevit. Dřív nikdo netušil, co toto místo skrývá. Obecně ale patří Albrechticko i celé jižní Čechy k lokalitám, kde jsou podobná, i když ne tak rozsáhlá, naleziště častá.

Archeologický výzkum financuje Prácheňské muzeum. Nálezy z místa budou patřit muzeu, respektive Jihočeskému kraji coby zřizovateli. Než si je ale lidé budou moct prohlédnout, ještě potrvá. Z naleziště putují do muzejních laboratoří, kde na nich budou odborníci pracovat. Celý proces může trvat až tři roky.