Autorem snímků je fotograf a strakonický rodák David Sládek, který žije v Londýně. „Angličané mají tradici – už desítky let se sjíždějí na louky za městy, z kufrů aut vyloží všechny cetky, co našli doma, a prodávají a nakupují. Vyřeší si tak víkendový program, berou s sebou i děti,“ přiblížil fotograf.

Přiznal, že se dlouho bránil na takovou akci jít. Nepřišla mu zajímavá. Tedy až do okamžiku, kdy ji navštívil poprvé. „Za poslední dva roky jsem navštívil asi pětadvacet lokalit v okolí Londýna. Všechno tam pulzuje – potkáte tam lidi všeho vyznání, všech jazyků, a všichni spolu čile obchodují,“ přiblížil atmosféru.

Podotkl, že více do hloubky tématu nešel a fotil spíše momentky, které viděl, když se po trhu procházel. „Není za tím žádná velká filozofie. Ale na každé fotografii je něco zajímavého,“ dodal David Sládek.

V kavárně visí 15 velkých fotografií, které jsou i na prodej. Část výtěžku autor věnuje strakonickému kojeneckému ústavu.

Dále si lze prohlédnout ještě jednu minisérii fotografií, a to na téma Děti demonstrací. Tomu se věnuje rok. „Ještě donedávna se v Anglii prakticky nedemonstrovalo. Ale poslední dva roky si Angličané začali uvědomovat, že demonstrace mohou k něčemu být, že je potřeba dát najevo názor. Teď se za něco demonstruje každé dva tři týdny,“ zmínil strakonický rodák.

Při vernisáži pokřtil David Sládek také svoji knihu Nevyslovená genocida, což vnímá jako svůj největší projekt. Připomíná období za druhé světové války. „Chorvaté vyhlásili vlastní stát a začali jej čistit od Židů, Srbů, Romů a všech, kteří byli proti zřízení. Podařilo se mi najít lidi, kteří to přežili. V té knize jsou výňatky z rozhovorů s dvaceti přeživšími té genocidy, kteří tehdy byli ještě dětmi,“ upřesnil David Sládek. Cítil jako svojí lidskou povinnost, aby tyto lidi někdo slyšel…