Její garantka Hana Cukrová říká: „Doufáme, že si čokolády, jak na výstavě, tak v nadcházejícím období, užijeme opravdu požehnaně, protože jaké by to byly Vánoce bez čokolády, čokoládových figurek a cukroví politého čokoládou.“ Proč muzeum zvolilo zrovna toto téma? „Chceme osladit a trochu zpříjemnit zimní večery,“ odpovídá garantka.
Výstava návštěvníky seznamuje s historií čokolády. “Dozví se, jak vlastně taková čokoláda vzniká, jak se vyrábí nebo jak dlouho ji lidé konzumují,“ přibližuje Hana Cukrová. K vidění budou i plody kakaovníku, hlavní suroviny k výrobě sladkosti.
Prohlédnete si hlavně sbírku Stanislava Krámského. Ten s ní začal již od 60. let, kdy dostal první dvě čokolády a nechal si obaly. Od té doby sbírku rozšiřuje a zkvalitňuje. Například oslovoval i zahraniční firmy, aby zaslaly obaly. „Má největší sbírku tohoto druhu na světe, je to opravdu unikát,“ tvrdí Hana Cukrová. Kromě čokoobalů zapůjčil muzeu různé plechovky od kakaa a bonbonů, účty, faktury, katalogy či nádobí k servírování.
Nejstarší obal má 120 let
Nejstarší obal od oblíbené pochutiny pochází z roku 1900. Stanislav Krámský zapůjčil také originální balíček kakaa z roku 1940, obaly od budějovické firmy vyrobené v této době, originální nerozbalené figurky z 20., 30. let . „Dokázal nerozbalit,“ poukazuje garantka.
Součástí je i edukační program pro návštěvníky, objednané skupiny a školní kolektivy. Lukáš Faktor z edukačního oddělení slibuje: „Děti si vytvoří salonku, tradiční obal čokoládových kolekcí.“
Výstava potrvá do 2. ledna. V rámci doprovodného programu uvidíte výrobu vánočních dekorací, pečiva nebo výšivky rybí šupinou.