Památku válečných veteránů uctili strakonický starosta Břetislav Hrdlička a místostarosta Josef Zoch. „Dnes si všechny veterány, tedy hrdiny, připomínáme a je naší povinností předávat tuto tradici především mladé generaci. Máme obrovské štěstí, naši zemi nesužují boje, přesto potkáváme hrdiny každého dne - ve zdravotních sestrách, lékařích, zkrátka v osobě každého člověka, který neváhá a pomáhá v první linii lidem zasaženým covidovou nemocí. Vám všem, hrdinové dávných bojů, ale i vám, kteří bojujete s neviditelným nepřítelem, my ostatní s hlubokou úctou vzdáváme naše veliké díky,“ pronesl slova úcty a poděkování u pomníku starosta města Břetislav Hrdlička.

Věnec k památníku položil také velitel strakonického útvaru plukovník Jaroslav Ackermann a vrchní praporčík útvaru nadpraporčík Zdeněk Chvosta. „Připomínáme si nejen československé legionáře a hrdiny druhé světové války, ale i účastníky novodobých zahraničních misí, kteří působili na Balkáně, Blízkém východě či Afghánistánu. Jejich památku můžeme uctít i bez hromadných akcí. Každý z nás může zapálit svíčku nebo se jen na chvíli zastavit a vzpomenout na vojáky, kteří položili své životy v boji za svobodu,“ uvedl plukovník Ackermann.

Památku válečných veteránů uctil také emeritní senátor Josef Kalbáč.

Den válečných veteránů se slaví 11. listopadu. Toto datum bylo stanoveno symbolicky a váže se k 11. listopadu 1918, kdy bylo poblíž města Compiégne podepsáno příměří na konci první světové války. V novodobé historii České republiky je toto datum připomínáno od roku 2001.

Neodmyslitelným symbolem Dne válečných veteránů se stal květ vlčího máku. Původ má v básni V polích flanderských. Jejím autorem je kanadský lékař podplukovník John McCrae, který za první světové války sloužil v Evropě na západní frontě a psaním básní se snažil mírnit žal z utrpení, jež denně vídal na bojišti.