Nejdříve je čekala návštěva věže a kostela, a nakonec se dostalo každé mašině požehnání. Po ceremoniálu se vydali na šedesátikilometrovou cestu do Humpolce, kde navštívili pivovar Bernard a návdavkem dostali sto nealkoholických piv. Večer se pak rozhořela bujará party v jejich klubovně v Dobronicích.

Už kolem půl jedné napočítal pořadatel a prezident místního motorkářského klubu Moto Bizoni Czech Jaroslav Hájek 142 motorek a číslo se nakonec zastavilo na 184 strojích. „Opravdu nás moc těší, že přijelo tolik lidí. Taková účast je pro nás velkým překvapením. Jsou tu členové motorkářských klubů z celé republiky, ale také dvě motorky z Německa,“ sděloval nadšeně první dojmy ze srazu.

NAPLNILI KOSTEL
Zájemci mohli vystoupat i na věž a prohlídnout si zvonici kostela, kde jsou dveře běžně veřejnosti uzamčeny. Místní jáhen Václav Mikula se chopil iniciativy, poutavě hovořil o historii památky a jejích zvonů. Hodinu po poledni už praskala ve švech lodžie kostela.

„Dopravní prostředky spojují lidi. Je to skvělý vynález, když se používá s rozumem. Pojďme společně poprosit o boží ochranu na cestách,“ vybízel Václav Mikula. Po bohoslužbě požehnal na náměstí každému „přibližovadlu“ svěcenou vodou, a nevyhnul se přitom ani tříkolkám či kočárkům. Motorkáři i motorkářky se s ním nadšeně fotili a každý dostal upomínkovou samolepku. Zároveň si koupili nášivku na bundu a nafasovali žlutý náramek určený pro vstup do pivovaru.

HLAVNĚ BEZPEČNĚ
Potom se již začali připravovat k výjezdu směr Pelhřimov.

„Pojedeme hlavně bezpečně. Čeká nás šedesát kilometrů a asi hodina jízdy v koloně. Máme k dispozici čtyři sršně, kteří nám budou uzavírat křižovatky, já pojedu úplně vpředu,“ informoval prezident Bizonů Jaroslav Hájek.

NĚCO O BIZONECH
Motorkářství má v Chýnově už jedenáctiletou tradici. Nejdříve se klub jmenoval Netopýři a původní členové měli tento motiv i vytetovaný, v roce 2006 se nechali inspirovat větším zvířetem. Procestovali Evropu a pustili se i dál. Podívali se například do Ameriky na slavnou Route 66 a každoročně tráví na dvou kolech dovolenou. „Letos v létě máme naplánovanou cestu do Francie,“ uvedl na konec Jaroslav Hájek. Moto Bizoni Czech jsou kamarádi, pro které je jízda v jedné stopě životní láska. Na sobotním setkání to bylo poznat.