Jak uvedla Eva Plášilová z českobudějovické stanice Českého meteorologického ústavu, oblast nízkého tlaku vzduchu nad Polskem se od pátku 8. ledna přesouvá dále k východu. "Od západu se k nám rozšíří nevýrazný výběžek vyššího tlaku vzduchu. Večer a v noci na sobotu bude oblačno až zataženo, místy slabé sněžení, zejména na horách," popsala, že nejnižší noční teploty na teploměru na jihu Čech ukáží -3 až -6 °C. Mrznutí doplní slabý jihozápadní až západní vítr o rychlosti od 1 do 4 metrů za sekundu.

Už v noci na sobotu se tak mohou místy tvořit náledí a zmrazky. V sobotu bude také oblačno a zataženo, nejvyšší denní teploty nebudou příjemné, -2 až 1 °C, na horách -4 až -1 °C s větrem od 1 do 4 metrů za sekundu.

Kvalita lipenského ledu se po sněžení značně zhoršila.
Led pod sněhem povolil. Nevstupujte na lipenské jezero

Ani v neděli se počasí nehodlá umoudřit. "Během dne může být přechodně polojasno, ojediněle slabé sněžení. Stále však počítejte s oblačností a zataženou oblohou," přiblížila Eva Plášilová.

Noční teploty půjdou ještě níže pod nulu, teploměry v Jihočeském kraji mohou ukazovat hodnoty od -4 až do -8 °C. Nejvyšší denní teploty -3 až 1 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s. "Z neděle na pondělí se mohou přidat také mrznoucí mlhy," upozornila meteoroložka.