ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

„Tu informaci teprve vstřebávám,“ řekl Tomáš Zabilka, majitel restaurace U Šebestů v českobudějovické Krajinské ulici. Doplnil, že prioritou je zajistit zaměstnance.

Na poradě se dopoledne sešli zaměstnanci kavárny Café Datel. "Situace se nás hluboce dotýká - chápeme, proč vláda k opatřením přistoupila, myslíme si, že v současné situaci dávají smysl, a víme, že zdraví je vždycky na prvním místě a že je vždycky lepší zasáhnout dřív, než by bylo pozdě," shodovali se zaměstnanci. Současně s tím ale přiznali, že úplně klidně se jim v těchto dnech nespí. "Jsme živi jen z tržeb, co u nás nechají naši hosté, nájem a mzdy našich zaměstnanců musíme platit i v dobách, kdy máme zavřeno. Celý náš tým stojí na vztazích, náš podnik je hlavně lidech a cítíme obrovskou zodpovědnost jak ke svým zaměstnancům, tak k zákazníkům. Proto jsme hned ve čtvrtek, a dnes znovu, všechny členy našeho týmu ujistili, že nikoho nenecháme "na holičkách" ohledně výplaty a že stabilita, jistota a pomáhání si navzájem je to nejdůležitější, co pro sebe můžeme udělat," dodali. 

Plán mají vymyšlený na to, jak uspokojit milovníky jejich kávy nebo třeba sendvičů. Každý den tady v době od 9 do 18 otevřou tak zvané take away okénko. "Každý si od nás může odnést kafe, domácí limonády, dorty, sendviče, čepované pivo nebo polévku v jednorázových kompostovatelných nebo papírových obalech, a to včetně dřevěných příborů. Vše jde pouze z okénka ven, nic se nevrací dovnitř. Preferujeme bezkontaktní platby a prosíme všechny, aby se před okénkem neshromažďovali a počkali třeba o kus dál," uvedli členové týmu kavárny Café Datel. 

Všechno s sebou připraví zákazníkům také v Esence Café na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. "Asi budeme zavírat dřív, ale zkusíme udělat všechno proto, abychom fungovali," řekla Andrea Wolfová, manažerka Esence Café. Nejen pro ni, ale hlavně pro milovníky dobrých snídaní to bylo překvapení. "Asi deset zákazníků odmítlo kafe do kelímku, že jsou zvyklí u toho sedět a debatovat," popsala situací. Současně s tím ale dodala, že vše, co mají v nabídce, je možné si objednat s sebou, navíc s 20 procentní slevou. 

Obchody s potravinami či drogerií zůstanou otevřené i nadále, nicméně na některých místech se lidé v panice snaží předzásobit potravinami. Například u českobudějovického supermarketu Terno bylo v sobotu ráno parkoviště téměř plné, situace se ale příliš nelišila od té, která tu panuje každé sobotní ráno. Podle redaktorky Deníku všichni nakupovali v poklidu.

Nakoupit sem přišel i Libor Henzl z Českých Budějovic. "Nakupuji pro svou tchýni, je nemocná a její imunita je na nule, tak nechceme, aby teď chodila ven," přiznal. Nastavená opatření bere jako nutná. "Chápu to, hlavně, abychom to všechno zvládli," dodal.

Situace není nikterak dramatická ani v jiných supermarketech v krajském městě - třeba Billa v Jeronýmově ulici měla v sobotu ráno všeho zboží dostatek, v Lidlu v ulici Boženy Němcové měli vykoupený toastový chléb a mnoho lidí kupovalo i droždí.

 #interaktivni-infografika|7b97f5fa-3988-450d-8387-dc19fb57d066#

V největším nákupním centru na jihu Čech, českobudějovickém IGY, zůstanou některé obchody otevřené – podle toho, jak to umožňuje nařízení vlády. Od sobotního rána si tady můžete nakoupit v prodejnách s potravinami, drogistickým zbožím a kosmetikou, s léky, brýlemi, chovatelskými potřebami a dále pak v prodejnách s výpočetní technikou, spotřební elektronikou a také novinami a tabákovými výrobky. Provoz ostatních prodejen a služeb je dočasně uzavřen.

Jakub Velen, mluvčí společnosti CPI Property Group, která vlastní IGY Centrum, připustil, že s nařízením o uzavření některých obchodů vedení IGY počítalo. „Čekali jsme to ale až od pondělí. Nařízení vlády jsme se ale operativně přizpůsobili,“ komentoval situaci s tím, že hned ráno v prostorách obchodního centra instalovali informační tabule pro zákazníky.

Pracovnice obchodu Zoot v IGY Centru, který je od sobotního rána zavřený, takové rozhodnutí čekala, ale ne tak brzy. "Brácha, který pracuje v Rakousku, mi říkal, že tam o uzavření některých obchodů rozhodli už včera. Ale myslela jsem si, že i tady to bude platit až od pondělí," řekla. "Jsem zaměstnaná na hlavní pracovní poměr, takže to pro mě bude znamenat nižší plat. Na jednu stranu jsem naštvaná, ale na druhou stranu - co bych tu dělala, když je obchod prázdný. Navíc obchodním centrem procházejí lidé a nikdo neví, odkud se zrovna vrátili. Takhle je to lepší," doplnila.

Díky nařízení vlády zavírají další obchody s módou, hračkářství, školky či restaurace po celém Táborsku. Některé provozovny opatření řeší prodejem z okénka či rozvozem. Zůstává jen základní obslužnost jako potraviny, drogerie či lékárny.
Na Táborsku zavírají obchody i restaurace



Jedním z mála obchodů, které v IGY zůstaly otevřené, je prodejna s mobilními telefony. Roman, který tu pracuje, nechtěl v sobotu ráno předvídat, zda sem během dne vůbec zavítají nějací zákazníci. "Na patře jsou otevřené jen dva obchody. Možná by bylo lepší, kdyby zavřelo celé obchodní centrum. Nevím," krčil rameny. O chystaném nařízení podle něj mohla vláda dát vědět s větším předstihem, aby se na to obchodníci i zákazníci stačili připravit. "Mám tu být do devíti večer. Pak zavřu a vydezinfikuju obchod jako každý den," dodal Roman.

V českobudějovickém Mercury Centru zůstává otevřen Albert, dále jsou v provozu drogerie, optika, obchod s potřebami pro zvířata, trafika, obchody s mobilními telefony a elektronikou. Otevírací doba zůstává zatím beze změny. V sobotu dopoledne bylo v Mercury Centru relativně málo lidí, zdejší obchod s potravinami je dobře zásoben.


Některé českobudějovické kavárny nebo restaurace na nařízení vlády zareagovaly a nabízejí zákazníkům výdej jídel, dezertů nebo kávy prostřednictvím improvizovaných prodejních okének s sebou. Pivo zájemcům natočí do džbánku nebo jiné nádoby. Dále jsou v provozu i služby, které zajišťují rozvoz jídel.

Situaci v obchodních centrech průběžně sledují policisté.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník