Ve středu necelé dvě hodiny po půlnoci dosáhla hladina Polečnice v Českém Krumlově na první stupeň povodňové aktivity, tedy na stupeň bdělosti. Okolo 4. hodiny ranní hladina kulminovala a začala klesat. 

Před půlnocí na jedničku vyšplhala Blanice v Blanickém mlýně a ve středu po 2. hodině ranní nastoupala hladina na druhý stupeň - stav pohotovosti. Hladina kulminovala kolem 5. hodiny a pozvolna klesá.

Kvůli bouřce je výluka na trati mezi stanicemi Střelské Hoštice a Strakonice, kde až do oběda by měly jezdit autobusy. Ráno skončilo omezení dopravy na trati České Velenice - Gmünd. 

Zavřená trať

Správa železnic nadále pracuje na odstranění závad z pondělní bouřky na trati z Plzně do Českých Budějovic, kde u Strakonic voda podemlela koleje a trakční vedení bylo poškozené popadanými stromy. Způsob provedení opravy poškozené trati u Strakonic bude záviset na posouzení geotechnikem, který ve středu místo prověří. Již nyní je však zřejmé, že omezení pro dopravu v úseku Strakonice - Katovice potrvá v řádu dnů. Výhled se bude zpřesňovat.

Vydatné deště před půlnocí

Podle večerních aktuálních informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se zdá, že jsou spíše slabší, než očekávali. "Lokálně ale může docela zapršet a v oblasti Šumavy a Pošumaví by mohly i relativně malé úhrny rozvodnit menší toky. Půda je v některých oblastech zcela nasycená.," vysvětlují.

Systém se v následujících hodinách bude přesouvat k severu až severovýchodu a měl by spíše slábnout. Kromě srážek nelze vyloučit ani menší nárazy větru, riziko krup je na druhou stranu minimální a pokud, budou jen velmi malých rozměrů.

Nový Dražejov.
VIDEO: Strakonicko zasáhly lijáky. V Katovicích spadlo 187,5 milimetrů srážek

Například v Českých Velenicích - v Revoluční silnici spadla část stromu na auto. Na místě zasahují hasiči a policie.

Na Prachaticku u Želnavy voda zaplavila silnici. Krumlovská ulice v Prachaticích pod mostem je kompletně pod vodou. Na místě zasahují hasiči. 

Podle mluvčí jihočeských hasičů Venduly Matějů od 19 do 22 hodiny evidují na dvacet výjezdů spojených s bouřkou a deštěm. 

Z toho třináctkrát vyjížděli k pádům stromů, a to hlavně na Jindřichohradecku (9x). Čtyřikrát už čerpali vodu, a to v Budějovicích kanál, laguny v Prachaticích a Velenicích a u rybníka v Drachkově. V obci Krajníčko na Volyňsku bylo potřeba uklidit náves po dešti a ve Velenicích v Komenského ulici bylo nutné provizorně nahradit strhnutou střechu. Rovněž čistili česla v Prachaticích. 

Další strom je spadlý na hlavním tahu z Jarošova nad Nežárkou na Pelhřimov, a to u Nekrasína. Policie zde řídí provoz kyvadlově.