Nemocnice od listopadu 2015 zkouší vyšetřovat pacienty novým unikátním endoskopem SpyGlass. Jde v podstatě o velice tenký endoskop, jenž se dostane do míst, do kterých se dříve lékaři nikdy nemohli dostat, a to jsou zejména žlučovody a slinivkový vývod.

„Můžeme přímo nahlédnout do oblasti zažívacího traktu, které bylo před tím možné zobrazit pouze nepřímo," uvedl její ředitel Tomáš Fiala. Strakonická nemocnice je tak jením z mála pracovišť v Česku, kde tento přístroj mají.


Nákup přístroje finančně podpořila strakonická radnice částkou 1,1 milionu korun. Peníze ale nemocnici ještě nedorazily. „Poskytnutí účelové dotace ve výši 1,1 milionu korun strakonické nemocnici, na pořízení zdravotnické techniky – SpyGlass, sloužící k endoskopii žlučových cest a pankreatického vývodu bude kryto vratkou příspěvku ZŠ Dukelská do rozpočtu zřizovatele, a to po obdržení dotace na projekt Nejlepší škola ZŠ Dukelská," uvedl místostarosta Milan Jungvirt.


Poskytnutí příspěvku ale provázela poměrně bujará historie. Už loni ředitel nemocnice Tomáš Fiala požádal zastupitele o příspěvek pro nemocnici ve výši dvou milionů korun. Tyto peníze chtěla nemocnice použít na nákup přístroje a sanitky. Zastupitelé se ale zdráhali peníze uvolnit a vyžádali si další informace o účelu využití. Konečné slovo padlo na zastupitelstvu loni 12. prosince, kde vedení města poukazovalo na nedostatek peněz a bylo proti. S návrhem získat peníze z dotace pro ZŠ Dukelská přišel zastupitel Radek Chvosta (ODS). Návrh prošel poměrem hlasů 11:9.

Lékaři už nyní vidí potíže vašeho žlučníku doslova na vlastní oči

Lékaři z interního oddělení nemocnice jsou od listopadu loňského roku schopni vyšetřit vnitřek žlučových cest a vývodů ze slinivky břišní novou, moderní metodou. Umožňuje jim to endoskop SpyGlass. „Vidíme ve žlučových cestách povrch sliznice a zrovna tak vidíme povrch sliznice v pankreatickém vývodu. Podobně jako vidíme povrch sliznice, tak jsme schopni zrakem zjistit příčinu potíží – objemný kámen nebo jinou překážku," říká pro Strakonický deník primář interního oddělení Ivo Horný. Za pravdu mu dává už jen rozdíl v tloušťce samotného endoskopu, který lékaři do lidského těla zavádějí.


Jaké pacienty touto novou metodou vyšetřujete?
Na začátek musím uvést, že tato nová metoda je přísně výběrová. Tedy pouze pro pacienty, u kterých nejsme schopni přesně zjistit, proč mají překážku ve žlučových cestách, a není to patrné ani z rentgenového obrazu. Důvodem výběru je, že jde o nesmírně složitou metodu. Vyšetření jednoho pacienta trvá zhruba dvě hodiny. Pacient musí být uspán anesteziologickým týmem, zaintubován a po probuzení ještě nějakou dobu zůstává na anesteziologicko resuscitačním oddělení.


Jak jste příčiny žlučových potíží zjišťovali doposud?
Základní metodou pro vyšetření žlučových cest a slinivky břišní zůstává ERCP, což není běžná metoda, ale v Česku je nejméně sto pracovišť, která ji používají. A pokud máme nejasnosti, tak pacienty indikujeme k vyšetření endosonografickému. Zavedeme jim do žaludku a dvanácterníku speciální hadici a ultrazvukovou hlavicí zjišťujeme, zda je v zažívacím traktu nějaký problém. Takových pracovišť je jen několik desítek. A takových, která mají nový přístroj SpyGlass, není ani deset. V době, kdy ho Strakonice získaly, jsme byli první nemocnice na jihu Čech, nedávno ho zakoupila i českobudějovická nemocnice.


Kolik pacientů vyšetříte?
V průměru dva až tři měsíčně. Osobně si myslím, že počet přibližně 35 pacientů ročně přesně pokryje potřebu našeho oddělení a spádové oblasti u nejasných problémů ve žlučových cestách.


Museli jste si kvůli novému přístroji také zvyšovat svoji kvalifikaci?
Ano. Byli jsme několikrát v Jablonci nad Nisou u pana primáře Noska, který je asi nejzkušenější lékař v této oblasti v republice.


Je toto nové vyšetření pro pacienta náročné? Řekl jste, že trvá dvě hodiny.
V první řadě musí být pacient nalačno. Ale každé vyšetření v oblasti břicha sebou může přinést určité problémy. Abychom dobře viděli, co se v žlučových cestách děje, musíme je dokonale vypláchnout, takže do nich nalijeme několik set mililitrů vody. Vyšetření se provádí ve vodním prostředí, kde nesmí být vůbec žádný vzduch a ani nečistoty. Pacient může někdy cítit určitý přetlak až bolest, ale jsme schopni tyto potíže zvládnout infuzní terapií.
Nový přístroj stál 1,1 milionu korun.

Nejde tedy opravdu o nic levného. Musí si pacienti něco hradit? 


Ani korunu. A protože jde o přísně výběrové vyšetření, hradí nemocnice tyto výdaje ze svých zdrojů. Je ale velká pravděpodobnost, že v příštím roce bude tento výkon ze zdravotního pojištění hrazen.