V sobotu se zde uskutečnil další z celkových sedmi dnů otevřených dveří, které se tu konají od října do května. A zájem byl veliký, už po desáté hodině ranní pendlovaly v prostorách školy desítky lidí. „Jedná se o stovky lidí denně,“ přiblížil návštěvnost Karel Dubský, ředitel školy. „Nejsou to ale jen případní uchazeči o studium, ale také běžní návštěvníci se zájmem o ryby a rybářství. Máme tu muzeum, akvária, která veřejnost táhnou,“ dodal ředitel školy.

Právě akvária s tradičními obyvateli našich rybníků sem přilákala z Českých Budějovic Lukáše Hrubeše s dcerou Natálkou. „Mně se nejvíc líbí tady ten úhoř, ale i ta trnucha je pěkná,“ poukazovala desetiletá Natálka na to, že si tu vedle kaprů, línů nebo štiky mohli návštěvníci prohlédnout vodní živočichy, kteří v našem podnebním pásu zas až tak běžní nejsou.

Průvodcem jim byl jeden ze studentů Jonáš Vávra, který sem dojíždí z Českých Budějovic. „O akvária se starají sami studenti. Jednou za čas se udělá velký úklid, že se vypustí všechna voda a i kamínky na dně se vyčistí, ale tak dvakrát týdně se vždy vypustí trochu vody, aby se dopustila nová,“ přiblížil nutné úkony student 2. ročníku oboru Vodní stavby v rybářství. To je přitom poměrně nový obor, prvně otevřený byl v roce 2011.

Na otázku, jakou rybu má, tento mladík, kterého dle jeho slov táhnou ryby od dětství, nejraději, odpověděl: „Okouna říčního – nejen pro jeho zabarvení, ale líbí se mi i způsobem života,“ prozradil. „Já mám nejradši kapra obecného. Český kapr je vlajková loď českého rybářství a rybníkářství, ale to nemyslím jako druh se svou biologií, ale hospodářským a sportovním významem,“ řekl ředitel střední školy s tím, že chybět nebude ani na jejich štědrovečerním stole. „Bude samozřejmě jako řízek. Jednak únik k jinému masu neuznávám, jednak mám rád tradice. Děláme i jiné úpravy, ale na Štědrý den musí být rybí řízek, bramborový salát a hlavně rybí polévka,“ dodal.