Dva a půl roku nepodmíněně ve věznici s dozorem za vydírání, výtržnictví i porušování domovní svobody dostal v úterý 11. března u Okresního soudu ve Strakonicích Jiří S. Byl to verdikt souhrnný, soudní senát musel přihlédnout k předchozímu trestu.

Vloni v listopadu měl Jiří S. po hádce napadnout svou dívku, přitom ji i povalit na zem. Druhý den se měl útok opakovat. To už se odehrálo v bytě její babičky, kde žila. Navíc se tam měl dostal násilím a partnerku také vydírat.

Jediné, co Jiří S. přiznal, bylo to, že do bytu vnikl, i když tam nebyl vítán. „Jen jsem šel s ní a ona spadla na zem. Já jsem jí pomáhal vstávat," řekl o prvním incidentu.

Mladistvá poškozená popisovala události jinak. „Vrhl se na mě a udeřil mě," zmínil se například o druhém útoku. Přitom měl říkat, že ji zabije, když zavolá policii. obával se, že půjde do vězení.

Podle státního zástupce Michala Komana byla vina obžalovaného dokázána. Poukázal i na jeho kriminální minulost. „Opakovaně byl trestán za majetkovou trestnou činnost," dodal.

Obhájkyně Ilona Nepeřená měla za to, že v případě prvního činu byly důvodné pochybnosti. „Neměl by být odsouzen," podotkla. Hodnotit jeden z dalších činů jako vydírání jí zase připadalo nepřípadné a velmi přísné.

Jak uvedla soudkyně Ivana Kolářová ve zdůvodnění rozsudku, podmínka nepřicházela v úvahu. „Jakýkoliv jiný trest než nepodmíněný nesplní svůj účel," uvedla.

K případnému odvolání se obhájkyně s obžalovaným, ani státní zástupce nevyjádřili.

Jiří S. má v rejstříku trestů šest záznamů, z toho čtyři amnestované. U posledních dvou běží podmínka a hrozí, že budou přeměněné na nepodmíněné tresty. Sedmý rozsudek je za krádež, k němu byl právě vysloven trest souhrnný.