Město má do budoucna kromě celkových úprav vzhledu města ještě dva záměry. Jedním z nich je „proměna“ náměstí v příjemnou zónu, která by lákala samotné obyvatele do centra města, jak by tomu u náměstí mělo být.

To znamená, že by se na něm mohly objevit prostory pro posezení či více zeleně. Otázkou však stále zůstává, co s prolukou na náměstí. Na tu není rozhodně moc hezký pohled, ale protože není v majetku města, o jejím budoucím využití se s jejím vlastníkem zatím pouze jedná.

Podobná je i situace se „starým Fezkem“ na Ostrově. Před pár lety mělo město možnost celý komplex koupit, ale nakonec nedošlo k dohodě s původním majitelem – strakonickým Fezkem. Teď tedy určitou část vlastní firma Alae Lupuli, která tyto prostory poskytuje společnosti Moira cz, a. s.. „Máme samozřejmě zájem na tom, aby byly prostory na Ostrově atraktivní, a děláme pro to vše, co je v našich silách. Nějaká jednání s městem o situaci a využití těchto míst již probíhají a naše firma se jim rozhodně nebude bránit ani v budoucnosti,“ potvrdil včera marketingový ředitel firmy Moira cz, a. s. Miloslav Pintýř.

Z Ostrova by se mohla stát polyfunkční oblast, která by zahrnovala kulturní centrum, kanceláře, obchody a samozřejmě bytovou výstavbu. Zčásti by se obnovilo říční rameno a v místě parkoviště naproti kostelu sv. Markéty by podle regulačního plánu Ostrov centrum mohlo vzniknout dokonce nové náměstí. Mohla by se tam zkrátka utvořit lákavá část města.

Plány na proměnu centra jsou jedna věc. Nebudou však nic platné, pokud se radnici nepodaří nic udělat se stále rostoucím množstvím barů, nonstopů a heren. Mnozí nazývají Strakonice malým Las Vegas. „Chceme nyní zkoumat možnosti, jestli s tím půjde něco udělat,“ zmínil se starosta Pavel Vondrys. V současné době je snad jediným omezením, že takové provozovny nesmějí být do sto metrů od základních škol. To je prakticky vše, co dovoluje zákon. Dříve měla radnice v rukou silnější páky. Počet heren držel dole osmdesátitisícový poplatek za jejich provozování. Netrvalo ale dlouho a zákonodárci rozhodli o změně. Města a obce mohou požadovat jen pouhých tisíc korun.