Dva případy klíšťové encefalitidy zaznamenali jihočeští hygienici na Strakonicku. Za Krajskou hygienickou stanici v Českých Budějovicích to potvrdila Jitka Luňáčková. „Klíšťová encefalitida se potvrdila u dvou mužů ve věku 59 a 43 let. Ani jeden z nich nebyl očkovaný. Oba případy jsou z května," doplnila. Na jihu Čech klíšťovou encefalitidou onemocnělo letos devět lidí. Prozatím je to méně než loni. Ale sezona klíšťat je v plném proudu a jejich aktivita podle meteorologů dosahuje v těchto dnech nejvyššího stupně a zlepšení se vzhledem k počasí neočekává.
Prevencí proti nákaze klíštětem je očkování. Podle strakonické praktické lékařky Drahomíry Pilné o něj v létě zájem moc není. „V podvědomí lidí je ukotveno, že se v létě zkrátka neočkuje. Není to pravda, lze to po celý rok," vysvětluje. Do její ordinace loni přišli tři pacienti s klíšťovou encefalitidou. Letos ještě žádný. „Nejhorší to bylo předloni, kdy se s encefalitidou léčilo asi deset našich pacientů," řekla.
Ať už jste, nebo nejste očkovaní, dbejte především na prevenci. Podle Drahomíry Pilné k ní určitou měrou může pomoci vitamin B, který klíšťatům nevoní. Použijte repelent, neseďte v porostech, nevstupujte do křovin a bylinné vegetace, hlavně na kraji lesa, vodních toků a mlází.

Encefaitida

Encefalitida je souhrnné označení pro zánětlivé onemocnění mozku (většinou infekční povahy), projevující se bolestmi hlavy, zvýšenou tělesnou teplotou, únavností, často ztuhlostí šíje.
V pokročilých případech příznaky zahrnují i křeče, poruchy chování, třes, poruchy hybnosti
a paměti, poruchy vědomí.