A znovu si jej nenechaly ujít desítky a desítky lidí.

NEJEN ZELŇÁKY
Na své si přitom ve Vidově přišel každý. Závody králíků, ukázky řemesel, tvůrčí dílny a divadlo pro děti, nespočet hudebních vystoupení. To je jen zlomek toho, co návštěvníkům nabídl doprovodný program.

Ochutnat pak příchozí mohli nejen tradiční pochutiny jako klobásy, ale také výrobky, v nichž hlavní ingrediencí bylo právě zelí - zelná polévka s klobásou, zelňáky nebo štrúdl. Ten tu prodávaly místní dámy. „Peklo nás patnáct a napekli jsme dohromady tři sta noh,“ řekla Lucie Severinová. „Já jsem jich napekla šestnáct,“ dodala.

OCHUTNÁVAT SE MUSÍ
To o kousek dál zase Vítek Zachoval ochutnával jen před chvílí koupené krouhané zelí. „Musel jsem ochutnat, jestli není zkažené,“ smál se Budějčák, který do Vidova dorazil s rodinou. Na otázku, jaké zelí je, odpověděl jednoznačně: „Výborné.“

JE LIBO ZELÍ
A nebyl jediný, kdo si to myslel. Důkazem tomu byla nekončící fronta lidí, jež stála před stánkem Zemědělského podniku Malše Roudné. Jak uvedl Eduard Šebenda, vedoucí krouhárny, na zelnobraní prodají kolem jednoho a půl tuny bílého kysaného zelí. „Co se týče červeného zelí, tak je to zhruba 240 kilogramů a kolem 800 kilogramů hlávek,“ uvedl Eduard Šebenda. Letošní sezona byla pro ně dle jeho slov dobrá. „Nikoli špičková, ta byla loni,“ řekl s tím, že důvodem je teplé počasí a málo srážek.