Manželé Markéta a Milan Rennerovi z Boršova nad Vltavou dostali včera očkování proti covidu v Očkovacím centruv Prachaticích, přestože spádově patří na Českobudějovicko. Možnost registrovat se dostali v úterý v kategorii 45+. „Registroval jsem nás kolem páté hodiny ráno, když jsem vstával do práce,“ popsal šestačtyřicetiletý Milan s tím, že on ani Markéta covid-19 neprodělali neboo tom nevědí. Manžele překvapilo, že už v osm hodin ráno měli možnost volby termínu. Na výběr měli hned následující dva dny po zadání registrace. Zvolili středu 12. května v 7.50 hodin.I když museli přeorganizovat pracovní aktivity. „Jsme naočkovaní do čtyřiadvaceti hodin od registrace, což považuji za neskutečný úspěch,“ řekl Milan a chválil organizaci v prachatickém OČKU. Přišli totiž o něco dřív, a protože pršelo, vešli do OČKA. „Milí městští strážníci nás ihned poslali se zapsat,“ dodal. Po vyplnění formulářů měli vakcínu Comirnaty od společnosti Pfizer/BionTech v těle za několik desítek minut.

Májová procházka Vimperkem se uskuteční v sobotu 15. května.
Místo Majálesu se chystá netradiční procházka Vimperkem

Prachatické OČKO vybrali záměrně. „Doporučil mi ho kamarád s tím, že v Prachaticích přijdeme na řadu rychleji. A měl pravdu, šlo to parádně,“ řekl. Cesta z Boršova v dešti trvala necelou hodinku. Očkování v Prachaticích zhruba třicet minut. Kolem osmé ráno už Markéta s Milanem vyráželi zpět na cestu domů.

Očkování proti covidu pro ně bylo jasnou volbou. „Bereme ohled na starší rodiče a zároveň chceme mít ukončené očkování do začátku léta, abychom si mohli užít dovolenou,“ vysvětlují. Rodiče Markéty mají očkování již ukončené. Milanova maminka v kategorii 70+ zatím čeká. „Měla zdravotní problém, ale teď už je zaregistrovaná a asi týden čeká na termín v Budějovicích. Zvažuji přeregistraci do Prachatic,“ říká Milan Renner a dodává příklad svého kolegy, který pro změnu zvolil OČKO v Českém Krumlově. Termín měl do týdne. „I to ale považuji za úspěch,“ dodává.

Rennerovi se těší, že začátkem července uplyne povinná dvoutýdenní lhůta od ukončení očkování a zase dostanou šanci normálně žít.

Víte, že…
- Očkování mohou obyvatelé České republiky získat v jakémkoliv centru v republice. Jihočeský kraj dokonce doporučuje obyvatelům Českobudějovicka přeregistrovat se do Českého Krumlova, kde je volná kapacita vzhledem k menšímu počtu lidí na Českokrumlovsku.
- Nabídku na přeregistraci dostanou lidé na mobil formou SMS i s odkazem, jak to provést. Pokud nabídky nechtějí využít, nemusí na nabídku reagovat.
- Ředitel Nemocnice v Prachaticích Michal Čarvaš upřesnil, že zájemci, kteří jsou registrováni jinde, mohou zavolat do OČKA v Prachaticích, kde jim s provedením změny pomohou.
- V OČKU v Prachaticích zdravotníci aplikují v 95 % vakcínu Pfizer/BionTech, které mají týdně pravidelnou dodávku 2350 dávek.