„Na našich loukách máme přes sto šedesát druhů rostlin. Potvrdilo to tzv. biologické hodnocení. Najdete zde i orchideje. Ať již prstnatec májový, který je rozšířenější, či vzácnější vemeník zelenavý, oba teď kvetou,“ řekl Deníku Miloslav Puchta, který hospodaří nedaleko Javorné. Dodal, že letos ale není těchto orchidejí takové množství, jaké bylo např. vloni.

Mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák doplnil, že kromě zmíněných orchidejí se v tomto pohoří vyskytují i další vzácné druhy. „Šumava je domovem hořců panonských, arnik či šafránů bělokvětých. Vyskytuje se tu ale také endemit Českého masivu, hořeček mnohotvarý český. Nádherná květina s modrofialovými květy, která, když má dobré podmínky, může doslova zaplavit velké plochy bezlesí. Další velmi vzácnou rostlinou je rozchodník huňatý, který se na Šumavě vyskytuje v oblasti Borových Lad a Srní,“ popsal Dvořák.

Libor T. před klatovským soudem.
Vicemistru světa hrozí vězení, podle obžaloby zfetovaný napadl a zbil dívku

Farmáři i ochránci přírody se bohužel občas setkávají s tím, že ne všichni turisté se kochají jen pohledem. „Někteří lidé bohužel z neznalosti obdivují krásu rostlin tak, že si ji chtějí přinést i domů,“ potvrdil Puchta. „Najdou se nenechavci, kteří třeba místo pouhého obdivu kvetoucích kosatců sibiřských na jedné z luk v okolí bývalé obce Skelná, nějakou květinu vytrhnou a buď ji pohodí vedle nebo si ji odvezou domů. Nutno dodat, že trhání rostlin je na celém území NP Šumava zakázáno, a to pod pokutou až do výše 100 tisíc korun v případě správního řízení,“ upozornil Dvořák s tím, že jsou ale i povolené výjimky, například v případě invazivní lupiny mnoholisté.