Především jsou věřící vybízeni k respektování vládních nařízení, hygienických zásad a opatrnosti, jak vyznívá i z prohlášení biskupů Čech a Moravy. Zvláště u seniory a dalších ohrožené skupiny vyzýváme v souladu s biskupy, aby přistoupili k účasti zodpovědně a využili možnosti návštěvy kněze v soukromí, bohoslužby ve všední den nebo jejich sledování ve sdělovacích prostředcích. "Zrušena byla plánovaná bohoslužba v sobotu 14. března v Katovicích, kde se mělo udílet pomazání nemocných. Na stejném místě se v pondělí 16. března neuskuteční beseda s Jiřím Padevětem, pro kterou budou organizátoři hledat náhradní termín," řekl farář Roman Dvořák.

Duchovní obnova, která měl proběhnout v neděli 15. března v Rytířském sále, bude omezena a sice na bohoslužbu začínající ve 14.30 hodin v kostele sv. Prokopa. "Učiníme tak z důvodu, aby se věřící mohli rozdělit na ty, kdo se zúčastní pravidelné mše sv. v 9.30 hodin u sv. Markéty a mimořádné bohoslužby ve 14.30 hodin," dodal farář.

Český premiér Andrej Babiš
Česko zvažuje kvůli koronaviru i zavření restaurací. Hamáček žádá nouzový stav

O dalších nedělích, pokud nevyvstanou nové okolnosti, tedy od 22. března, zavede farnost ve Strakonicích mimořádně večerní nedělní bohoslužbu – u sv. Markéty tak budou nedělní mše sv. v 9.30 a v 17.30 hodin. Mimo to lze využít i sobotní večerní mši s nedělní platností od 17.30 hodin u sv. Markéty. Tímto opatřením sníží počty pod limit 100 osob.

Bohoslužeb v okolních farnostech se změny ohledně nedělí zatím netýkají.

Farnost vyzývá ty, kdo se mohou ze strakonické farnosti vydat v neděli na bohoslužbu do blízkého okolí, aby tak učinili a snížili počet na zdejších bohoslužbách.

Bohoslužby ve všední den prozatím není potřeba měnit, počty jsou pod stanovenou hranicí.

Mimořádné situace bude farnost řešit (početnější pohřby, svatby atd.) dle vydaných nařízení v dané situaci a prosí veřejnost o shovívavost.