Marie Kotlíková,slanická rodačka:„Ve Slaníku se žije moc hezky. Má vše, čeho si na obci cením: zajímavou historii, přátelské obyvatele, krásnou polohu a dobrou dopravní dostupnost nedalekého města. Určitě bych se přimlouvala za obnovení vlastního obecního zdroje pitné vody, nový vodovod a kanalizaci, dále postrádám vhodné propojení s pravým břehem řeky Otavy pro pěší a cyklisty."

„Celá stavba vyšla na 129 tisíc korun, ale převážná část byla hrazena z dotace krajského úřadu," dodala starostka obce Martina Spišská. Obnova dopravního značení v obci pak vyšla na 62 tisíc, které opět poskytl Krajský úřad Jihočeského kraje.

„Do budoucna máme vyhotovený projekt nové cyklostezky, na kterou jsme požádali krajský úřad o dotace a nyní čekáme na vyjádření. Pokud vše dopadne dobře, chtěli bychom cyklostezku dokončit v příštím roce," uzavřela starostka.

Co se týká kulturního života v obci, již tradicí se stal pochod Slanická lípa, který byl v roce 2011 obnoven po jednadvacetileté pauze a koná se každý rok začátkem léta. Letošní pochod se uskutečnil v sobotu 30. května.

Jako v mnoha jiných obcích, i ve Slaníku se koná každoročně také tradiční masopust. Další zajímavostí jsou Vodnické slavnosti, které se letos konaly v sobotu 20. června. „Je to akce určená především pro děti, máme zde loutkové divadlo, různé soutěže a bohatý program. Letošní slavnosti navíc podpořil Jihočeský kraj dotací 20 tisíc, za což jsme velice rádi," dodala starostka obce.

Druhou sobotu v prosinci se pak obyvatelé či návštěvníci Slaníku mohou těšit na tradiční adventní trhy a na Štědrý den si obyvatelé každoročně chodí zazpívat koledy do místní kapličky.

Jakub Vacík