Kdo neví, jak funguje Denní stacionář pro mentálně postižené děti, mládež a dospělé v Ellerově ulici, měl včera možnost tyto prostory navštívit, konal se tu totiž Den otevřených dveří v rámci Týdne sociálních služeb.

Každodenním klientem stacionáře je i Martin Voldřich, který si zdejší aktivity pochvaluje: „Moc se mi tady líbí. Nejvíc mě osobně baví cvičení a manuální práce. Takže když chodíme do dílen a pracujeme tam, jsem šťastný."

Klienti stacionáře nepřipravují na Den otevřených dveří žádný speciální program a věnují se svému každodennímu rozvrhu. „Během dne sem pár lidí zavítá, ale že by o stacionář byl velký zájem, to se říci nedá," říká sociální pracovnice Karolína Hejtmánková. „Pamatuji na jeden z prvních dnů otevřených dveří, kdy jsme měli, dá se říci, velikou show. Napekli jsme buchty, namazali chlebíčky, dva klienti vítali u vchodu nově příchozí a podobně. A pak byli zklamaní, protože jsme očekávali daleko větší návštěvnost, takže do dalších let jsme od tohoto nápadu upustili," dodává. Od té doby je při Dnu otevřených dveří program připravený tak, aby příchozí návštěvníci viděli co nejvíce aktivit, které stacionář nabízí.

Klienti mohou též navštěvovat výukové hodiny, kde například včera dopoledne vyučoval zeměpis pracovník v sociálních službách Ondřej Klepáč. „Naše práce je zde hodně variabilní, řídíme se ale individuálními potřebami klientů. Když vyučuji, je lepší menší skupinka, tak tři až čtyři lidé, kterým se mohu plně věnovat," vysvětluje.

Denní stacionář pro mentálně postižené děti, mládež a dospělé spadá pod Městský ústav sociálních služeb Strakonice.